Следвайте ни

Три оркестъра веселят три дни Ягодово

Гощават гостите и 400 участници с ритуален „Пануденски фасул“ по стогодишна рецепта

viber icon

Петровденските празници са едни от най-очакваните в близкото до Пловдив село Ягодово. За четвърта поредна година в неделя ще се проведе арт фестивала „Тайните на бабината ракла“, организиран от местното читалище „Искра 1897“. Празниците ще продължат три дни. Секретарят Катя Забукова пояснява, че над 400 ще са участниците във феста. Тази година ще има гости от Силистра, Ямбол, Плевен, Горна Малина, Софийско, Рогош, Катуница, Манолско Конаре и други десетки пловдивски села. Най-малкият участник е 5-годишната Габриела Шкодрова от Катуница, а най-възрастният - Радка Вангелова на 84 г. от Тополово.

60 килограма фасул ще бъде сготвен по стара ягодовска рецепта от баш кулинарката в селото Гергана Семкова. Пет огромни казана ще къкрят до сцената на стадиона, където ще се пее и танцува с часове. Ритуалният „Пануденски фасул“, както му казват местните, е бил основната гозба за сватби, кръщенки и други лични семейни празници. Готви се бавно на тих огън и му се слагат мерудии, които леля Гергана си добива сама, но ги пази в тайна. Домакините имат готовност да нагостят с него над 600 гости в неделния ден. 

Кметът на Ягодово Димитър Дишев ще връчи специални награди за  най-лична мома и най-личен момък, след като добре огледа всички участници. Около сцената ще има разположени щандове на занаятчии, а общото хоро ще се играе на емблематичната песен на ансамбъл „Тракия“ - „Хей мъри, калъм Калино“.

На връх Петровден в аязмото до параклиса ще има светен курбан за здраве, а оркестрите, които ще веселят жителите и гостите на Ягодово през тези дни, са „Бисери“ на Младен Малаков, „Коце груп“ на Костадин Ламбов и „Детелини“ на Минко Илиев.

Огромната сцена, на която ще свирят и ще се състои фестивалът, е дарена от семейство Гергови.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

@

30.06.2019 | 11:16

Забавлявайте се.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?