Следвайте ни

Три акта за фирма, чистила коритото на река Марица, искат санкции

viber icon

Три акта за установени административни нарушения са съставени на фирма "Ин Строй Ком - Георгиеви" ООД от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР). Предстои издаването на наказателни постановления и налагане на имуществени санкции. Това става ясно от отговор на директора на БДИБР Василка Чопкова на редакционно запитване.

Както "Марица" вече писа, Милево и съседни села заплашиха с протест и обвиниха фирмата, че зад разрешителното за поддържане на проводимостта на речното легло  чрез изземване на носи извършва незаконен добив на инертни материали. Това довело до подкопаването на близкия мост, който е основна и важна връзка на селата в района. Пред "Марица" от "Ин Строй Ком-Георгиеви" категорично отрекоха обвиненията и ги определиха като клевета. 

От Басейнова дирекция обаче обясниха, че в рамките на един месец (от 2 октомври до 3 ноември)  са постъпили четири сигнала, свързани с добив на инертни материали от река Марица в района на селата Мирово, Виница и Градина. По всички сигнали по разпореждане на директора са извършени своевременни проверки от експерти на институцията на място. 

Установено е, че

получените сигнали се отнасят до един и същи участък от Марица.

Именно за него през февруари 2017 г. БДИБР е издала разрешително на „Ин Строй Ком-Георгиеви“ ООД за ползване с цел „поддържане проводимостта на речното легло чрез изземване на наносни отложения”, продължено и изменено с две решения през януари 2019 г. и февруари 2020 година. Разрешителното е на основание сключен договор между Областната администрация - Стара Загора с "Ин Строй Ком-Георгиеви", който изтича на 19 януари 2021 година.

В момента на проверката експертите установяват верижен багер, който се намира на остров, а от левия бряг на Марица е изграден подход, чрез който се достига до машината. Поради направеното преграждане реката тече изцяло в десния ръкав. Заключението на експертите е, че дружеството е нарушило естественото състояние на реката и е намалена проводимостта, поради това на 11 ноември на фирмата е издаден акт за административно нарушение, за което

са предвидени имуществени санкции от 5000 до 15 000 лева.

БДИБР има още два издадени акта за административни нарушения на същата фирма във връзка със същото разрешително от септември тази година. Те са издадени след извършени контролни проверки. Първият акт е във връзка с това, че фирмата иззема инертни материали от речното легло на Марица от участък, за който няма издадено разрешително. Вторият е за неспазено условие в разрешителното, а именно - „Да не се депонират наносни отложения в границите на водния обект“. Законът за водите предвижда санкции от 20 000 до 50 000 за първото нарушение и от 2000 до 10 000 за второто.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?