46

Страх от наводнение тресе селата около Чая

Жители на Катуница, Чешнегирово и Садово живеят в денонощен страх от нов потоп заради непочистеното корито на река Чая, която минава в близост до населените им места. От Община Садово подготвят писма до "Напоителни системи" ЕАД и Областна управа - Пловдив с искане да се вземат спешни мерки за почистване коритото на реката и укрепването на предпазните диги. 

Според администрацията рисковият участък е дълъг близо 7 км, той се намира от жп моста на Катуница до устието, където река Чая се влива в Марица. В него има самозалесяване, паднали дървета и наносни острови, които намаляват проводимостта на реката. Предпазната дига пък е компрометирана и при високи води може да залее земеделски земи, както досега се е случвало няколко пъти, припомни пред "Марица" Атанас Иванов, еколог на Община Садово.

Досега от общината са обявявали няколко пъти бедствени положения след обилни валежи в района и пробиви в дигата. Последното и най-тежко беше през 2019 година, когато водата в реката предизвика няколко пробойни в предпазната дига и заля стотици декри земеделска земя в Катуница, Чешнегирово и Садово.

Според Закона за водите общинските администрации нямат компетенции да предприемат действия във водни участъци извън населените места. Затова администрацията на Община Садово се обръща за помощ към областния управител на Пловдив и "Напоителни системи" за предприемането на спешни действия, а те са да се укрепи дигата на най-необходимите места и да започне спешно почистване на участъка от близо 7 км, тъй като назад във времето опитът показва, че повечето бедствени положения в района на Садово и селата са ставали в есенно-зимния сезон.          

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?