46

След пороите: Нужна е цялостна реконструкция на дигата край Катуница

Започна възстановяването на дигата край Катуница, коментира управителят на "Напоителни системи"- клон Марица Костадин Чолаков. Техника вади и паднали дървета. Както "Марица" вече писа, придошлите води на реката в следствие на валежите скъсаха дигата на три места и отвориха пробойни, които наводниха десетки декари земеделска земя.  Укрепването започна днес, тъй като водата трябваше да се отече. Според Чолаков в момента се извършва аварийно укрепване, но според него мястото е проблемно и дигата се нуждае от по-сериозна реконструкция, след като за 3 години два пъти се къса. Тепърва ще се мисли в посока за ново проектиране. 

Управителят на "Напоителни системи" -клон Марица уточни, че през 2018 -2019 г. са извършвани укрепителни дейности на цели участъци от дигата, но това е било в авариен режим.

Кметът на Община Садово Димитър Здравков се надява валежите да спрат, за да не се стигне до заливането на още земеделски площи.  Според него дигата е много компромитирана, тя е от 1941 година.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
така се прави у нас

така се прави у нас

13.12.2021 | 20:05

Възстановяването трябва да е хем да се отводни селото, хем да се гарантира, че при следващо високо ниво на реката, пак да се скъса дигата. Ще лапнем едни парички и ще си гарантираме други. Тази дига там е пословична. Проблема е от години. А половин Холандия е под морското равнище. Да им пратим малко "специалисти"....

Отговори
1 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?