Селото на премиера Янев го посреща с окопи от ВиК СНИМКИ

Ровове след аварии зеят по 3 месеца по улиците в Поповица

Ровове след ВиК аварии в малките населени места край Пловдив чакат по три месеца да бъдат запълнени и асфалтирани от водното дружество. Понякога ямите са на възлови кръстовища и алеи, с което застрашават пешеходци и шофьори. За това алармираха жители на родното село на служебния премиер Стефан Янев - Поповица. И допълват, че селото е напът да посрещне първия в държавната изпълнителна власт за празника си - 19 юни, с разкопани улици и незапълнени ровове.   

Заради старата водопроводна мрежа авариите тук са почти през ден. От ВиК идват, разкопават, ограждат с колчета мястото и го оставят така да стои с месеци, разказват в Поповица.

"Поне 4-5 са дупките и от 3-4 месеца стоят отворени. Разговаряла съм с ВиК и обещаха скоро да ги асфалтират, надявам се това да стане тези дни", коментира кметицата на Поповица Веска Мирчева. Тя потвърди, че рововете наистина създават дискомфорт на хората, но е нужно известно време, за да слегне насипването им. За да обезопаси местата, често Мирчева изпращала свои работници да насипват дупките. 

"Подали сме заявка към фирмата, очакваме до дни да бъдат асфалтирани разкопаните места.

Нужно е технологично време за слягане на насипа, преди да се пристъпи към асфалтиране",

обясни Николай Ставрев, началник на ВиК-Първомай. Той потвърди, че заради старата водопроводна мрежа ВиК авариите са чести. Има улица в Поповица с няколко разкопавания.

Според Ставрев вариант за решаване на проблема в селото е да се довърши водопроводът, който вече 11 години стои заровен и неизползваем. В съоръжението бяха вложени 1 млн. лв. по времето на кмета Марин Йосифов. Той бе започнат през 2010 г. и със средства на ПУДООС бе изградено трасе от 1,5 км. Съоръжението обаче остана недовършено, днес здрави тръби стоят закопани под земята, а успоредно на тях екипи ремонтират и поддържат стар и компрометиран водопровод. По информация на "Марица" 300 хил. лв. са нужни, за да се изгради довеждащ водопровод и новият да заработи, но сумата е непосилна за бюджета на Община Садово. В годините администрацията е търсила средствата от различните правителства. 

Несгодите на Поповица със стария водопровод и

честите ВиК аварии са проблем на почти всички малки населени места край Пловдив.

Авариите са ежедневие, а с настъпването на лятото почти всеки ден има населено място, оставено на сухо или с нарушено водоподаване. Това показва справка в сайта на ВиК-Пловдив, която сочи, че само за ден - на 13 юни, възникналите и отстранените аварии  в малките населени места край Пловдив са седем на брой. Такива е имало в селата Буково, Златосел, Бегово, Брестовица, Съединение и др.

В областния град вече се ​задвижва т.нар Воден проект, като в града ще бъдат вложени над 200 млн. лв. Само за подмяна на подземната инфраструктура по двата булеварда "Северен" и "Дунав" се предвиждат над 20 млн. лв. За селата край Пловдив обаче това все още е мираж. 

 

Липса на синхрон стопира кметовете 

Подмяната на водопроводната мрежа е свързана със сериозна инвестиция, която малките общини трудно могат да си позволят заради нищожните бюджети. Според кметове смяната на тръбите в партньорство с ВиК също не е вариант, тъй като по-тежката финансова част поемат общините - ВиК предоставят тръбите, а кметовете плащат за изкопаване на трасето, правят проекти, а след това плащат и за да го въведат в експлоатация, тъй като по закон ВиК са експлоатационно дружество и Общината трябва да предаде изграденото за експлоатация на водната фирма. 

Получава се така, че ние наливаме пари, а друг след това получава лаврите, недоволстват кметове. И не крият, че липсва синхрон в инвестиционната програма на общините и ВиК. Много от кметовете се въздържали вече да асфалтират улици, докато водопроводът отдолу не бъде подменен. Иначе често се случвало дни след като настилката е подменена, да се налага от ВиК да я разкопаят, тъй като е възникнала поредната авария в стария водопровод под нея.   

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ники

Ники

18.06.2021 | 17:10

Е как в Германия се отстранява аварията и се асфалтира веднага,никой не чака да сляга ? От ВИК по мързеливи няма,това е истината!

Отговори
4 1
гражданин

гражданин

18.06.2021 | 15:19

Те селяните отдавна са оставени на отживяване...много скоро дупките по селските пътища ще е най-малкия проблем. Тия водопроводи са по на 60-70 години и никой не мисли кога как с какви пари ще се подменят

Отговори
4 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?