49

Садово възражда старинни обичаи и празници

Община Садово спечели проект „Възраждане на старинни обичаи и съхранение на традиционни празници в Община Садово“ и договори финансиране на стойност 195 365 лева, съобщи кметът Димитър Здравков. Сдружението „Местна инициативна група Садово“ вече е сключила официален договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по линия на Програмата за развитие на селските райони, допълни Здравков.

По договора има поети ангажименти да се възродят старинни обичаи и да се популяризират традиционни празници, типични за района на Садово и общината. Очаква се с проекта  да бъдат въвлечени в интересни местни инициативи стотици жители по населените места на общината, общо над 14 000 души. 

"За нас като общинска управа бе най-логично да спечелим подобно финансиране, защото отдавна имаме политика по инвестиране в дейности като етнографско-изследователски характер, възраждане на автентични български традиции и празници, а най-вече и активиране на все повече деца, млади хора и възрастни в такива инициативи. Последното такова доказателство бе успехът на инициативите на Садово по време на Европейските дни на наследството, коментира още кметът.

Срокът за изпълнение на договора е 12 месеца, който вече тече. Ако има не зависещи от Общината причини за забавяне, то крайният срок може да се удължи, но не по-късно от 15 септември 2025 година. За всеки един етап от реализирането на проекта, садовци ще бъдат информирани по всички възможни начини. 

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?