Следвайте ни

Садово почита Георги Пендов с тридневен фестивал

Името на града дал Иван Вазов на откриването на Държавното земеделско училище

viber icon

Цялата майска седмица е празнична за тракийското градче Садово. Още в сряда по обяд бе открит III Национален фолклорен конкурс „Георги Пендов“. Той е на името на основателя и дългогодишен ръководител на прочутата Садовска народна група. Два дни в продължение на пет часа на огромната сцена пред читалището се надпяваха и надиграваха фолклорни състави от цялата Пловдивска област.

Най-впечатляващите бяха групите за изворен фолклор от садовските села Поповица, Катуница, Селци, Чешнегирово и Болярци. В празничната програма се включиха танцьорите от формация „Елика“, ансамбъл „Тракия“, оркестрите „Славяни“, „Паскалев-Пловдив“ и музикална формация „Катуница“. 

Вчерашният ден беше определен за ден на фъстъкопроизводителите с богата изложба от местни сортове фъстъци и кулинария. И досега садовският край се счита за царство на фъстъците с най-много засети площи и най-високи добиви.

Днес, в деня на българската просвета и култура 24 май, Садово чества празника на града от 40 години насам, откакто е общински център. Началото на тазгодишните майски празници бе поставено с изяви на детски музикални състави и награждаване на редица учители, читалищни дейци и ученици, показали отлични резултати и високи спортни постижения. Отличията им връчи кметът на общината Димитър Здравков. По случай празника си градът е домакин и на републикански турнир по стрелба с лък.

Твърди се, че името на града е дадено от Иван Вазов, който бил гост на откриването на Държавното земеделско училище. Заради изобилната растителност и плодородната земя той предложил вместо Чешнегир махала да се казва Садово.

И до днес емблема на града си остават фъстъците и мелодиите на Садовската народна група, създадена от кларнетиста Георги Пендов през 1951 г.

Тази година се навършиха 85 години от рождението и 30 от смъртта на известния садовски кларинетист. Осъществил е десетки записи на тракийски хора и ръченици, като първите от тях са през 1956 г. за фонда на Радио София, а по-късно и в Радио Пловдив.

 

 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?