71

Поповица почете гибелта на Апостола с панихида и детски рецитал СНИМКИ

В деня на 149-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата, Васил Левски, село Поповица традиционно събра за всеобща почит деца, общественост и местната власт на Община Садово. „За нас Апостола е светиня от българската история и вечно послание към поколенията днес, преди нас и нашите следовници. Неговият пример за себеотрицание в името на свободно и равноправно общество на хора с идеали е вечен и пред него свеждаме глави всяка година с мълчание и дълбок поклон на този ден.“ Това заяви в Поповица кметът на Община Садово, Димитър Здравков.

Не е случайно  честването на 19 февруари в село Поповица. Край параклиса „Св. Никола“,  днес се събраха стотици местни хора, деца от основното училище „Христо Ботев“, общински съветници, общественици. С много вълнение всички присъстващи съпреживяха детски поетичен рецитал, посветен на Васил Левски, а преди това отец Антоний отслужи панихида за Апостола и героите, дали живота си за свободата на България. Венци и цветя пред барелефа на Васил Левски и паметната плоча поднесоха кметът на Садово Димитър Здравков, кметът на Поповица - Веска Мирчева, деца и граждани, както и дейци на местното читалище „Пробуда 1908“, което е сред инициаторите на днешното честване, заедно с кметство Поповица. 

   Жителите на Поповица  ценят от десетилетия това място и отдават специална почит пред Васил Левски именно тук, защото предание разказва, че през 1871 година Апостола на свободата е идвал в селото, за да се срещне с будни местни българи, които са били посветени в делото му. 

„С тази панихида, отдаване на всеобща почит пред барелефа и вълнуващата съпричастност на децата на Поповица, хората на селото и обществеността на Община Садово показахме  достойна почит, за което благодаря на всички съпричастни!“,  каза след събитието кметът на Садово, Здравков.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?