Следвайте ни

Опасност край Катуница! Водите на Чая настъпват към дигата

viber icon

Само на километър от подпорната стена, която Чая скъса край Катуница през февруари, сега реката е на път да отнесе защитна дига. Ако това се случи, залети ще бъдат десетки декари обработваеми земеделски земи в землището на селото, алармираха жители на Катуница. Заради продължителните дъждове тези дни коритото на реката е пълно от бряг на бряг. Непочистеното корито обаче отклонява на места реката, която бие в стените на защитното съоръжение. В момента част от заливната тераса вече е изядена и водата настъпва към дигата.

Ако "Напоителни системи" не вземат спешно мерки, отново може да се окажем със залята продукция, алармираха земеделски производители. Само през лятото на 2018 г. реката няколко пъти удави продукцията им след проливни дъждове.

Междувременно стана ясно, че скъсаната от Чая подпорна стена на метри от последните къщи в Катуница вече е възстановена. В началото на февруари, след обилни валежи, съоръжението бе скъсано от буйните води на Чая. Мястото се оказа изключително опасно, тъй като беше само на няколко метра от последните къщи в селото.

С укрепването на подпорната сетна край Катуница се зае фирма "Строймаш". Тя изправи и върна реката в старото й корито, възстанови заливаемата тераса и направи заскаляване, за да намали агресията на водата към бреговете. Преди това коритото бе почистено от храстовидната и дървесна растителност, които отклоняваха теченията й. Брегът днес е укрепен и трамбован. Участъкът от подпорната стена, който бе скъсан и увисна над коритото, е възстановен. Мястото е укрепено с бетон.

Сега водите на реката минават спокойно през мястото и няма опасност от заливане, видя репортер на "Марица". Само на близо километър по течението обаче, малко преди вливането си в Марица, река Чая бие в заливна тераса и е "изяла" част от нея като настъпва към дигата, зад която се намират десетки декри обработваеми земи.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?