Следвайте ни

Над 1000 изпълнители се изявиха на „Чуйте Девин“

viber icon

Над 1000 изпълнители от цялата страна се събраха на сцената на второто издание на "Чуйте Девин". Фестивалът се проведе под патронажа на кмета на Девин Красимир Даскалов през уикенда. „Радвам се, че сте тук, в нашия прекрасен град, в сърцето на величествената Родопа планина, която е свързана с много митове и легенди. Планината, която се е огласяла от вълшебните песни и мелодии на Орфей.

Именно това и успеха на първото издание на фестивала ни вдъхновиха да го организираме отново и да се опитаме да го направим ежегоден. Радвам се, че отново сте тук, за да можем да популяризираме самобитнато българско. Защото считам, че само по този начин ще можем не само да ги съхраним, а и да ги предадем на идните поколения", каза откривайки феста Даскалов.

„За първи път на сцената ни се изявяват големи състави от Китен и от варненското село Чернево, идва състав от Странджа. Имаме много участници, които се представят на фестивала за втора година. Това е една голяма група от Перник, група от Бобов дол, село Болярци, състави от Пловдивско и др. Много са местните състави и индивидуални изпълнители от региона, което за нас е голямо удоволствие, защото точно те са домакините“, каза Ани Николова от организаторите на арт феста.

Кулминацията бе лазерно шоу, съпровождащо общата свирня на повече от 100 гайдари - гайдарите от състава „101 каба гайди“, гайдарският състав от Девин и всички гайдари, които са дошли със съставите от страната. На заключителния концерт публиката беше завладяна и от изпълненията на ансамбъл „Майсторите на танца“.

На сцената се изяви и атрактивната ДИА, която стана популярна от музикалните формати. По-късно нейната песен „Fire“ придоби и световна известност.
„Нейната програма е основана на българския фолклор, но е със съвременни аранжименти и модерно звучене. Опитваме се целия фестивал да носи съчетанието между традиционното и модерното. Да покажем, че българския фолклор може да бъде много атрактивен, интересен и различен и разпознаваем от цял свят“, каза Николова.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?