Следвайте ни

Президентът в Садово: Можем да произвеждаме по-добри продукти от вносните ВИДЕО

viber icon

Президентът Румен Радев благодари на кмета на община Садово Димитър Здравков за поканата. По време на срещата един от обсъдените въпроси беше този за финансовата децентрализация на общините.

 

 

"КОВИД-19 отново извади този въпрос на първо място. Това означава по-високо качество на общинските услуги, по-голяма политическа и икономическа самостоятелност на общините и по-голяма обществена ангажираност на гражданите", коментира Радев. Според него крайно време е Съветът по децентрализация да заработи. "Той не се е събирал от 4 години", обясни президентът.

Като авантюра определи Радев идеята за откриването на държавни бензиностанции, а по повод разхлабването на мерките заяви: "С хаос влязохме в извънредното положение, с още по-голям хаос излизаме".

 

 

Президентът Румен Радев настоява да се започне дебат за прогресивно данъчно облагане.

"Нашата данъчна политика не е справедлива, защото задълбочава бедността и ни отдалечава от европейския модел. Натоварваме данъчно бедните, а облекчаваме най-богатите, което е противно на модела в Европейския съюз. Трябва по-справедлив подход", коментира Радев. 

 

 

По думите му идеята за създаване на държавна петролна компания е авантюра.  Според него държавата не се справя с картелите в областта на горивата. Затова не разбирал как едновременно ще играе двойна роля - хем конкурент, хем регулатор. 

 

 

"Ще се налеят огромни публични ресурси и трябва да покажат откъде ще се вземат и къде другаде ще натоварят джоба на българите. Ако ще правим бензиностанции, както се строят магистрали, по-добре да не го правим. Вместо да направим 100 бензиностанции, нека направим във всеки областен град център за дигитални технологии и иновации", обясни Радев. 

Той подчерта още, че отдавна е призовал да има управляем план с ясни критерии, по който да излизаме от кризата.  Влизането в нея Радев определи като хаос, а излизането като още по-голям. 

 

 

Според държавния глава  Ковид-19 е извел на преден план един много важен въпрос за храните. 

Той подчерта, че българите не трябва да разчитат на внос за своята прехрана, за да не стават заложници на бъдещи кризи. "Земята ни е благодатна, можем да произвеждаме много по-добри продукти от вносните", подчерта Радев.

Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ – Садово посрещна президента Румен Радев с питка, произведена със собствени продукти. Държавният глава разговаря с ръководството, а учените го запознаха с процеса по съхранение на семена и лабораториите на института.

 

Преди да пристигне в Института, президентът посети община Садово. Още щом слезе от автомобила, Радев бе  разпозна сред хората на площада от свои колеги от авиобазата в Граф Игнатиево. Той се ръкува с тях и ги поздрави. После проведе разговор с кмета.  

Снимки: Атанас Кънев
 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Марина

Марина

27.05.2020 | 22:14

След Садово ще посети Славяново, Хасковско , и още някое село в тази област. Там все още му се вързват.

Отговори
1 1
Другарю президент

Другарю президент

27.05.2020 | 19:27

Лекетата по лигавника ви никой не може да изпере. А те май, станаха доста! Не ви остана много, скоро ще има кръгом и към хасковско с подвита опашка.

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?