2374

Манол Генов, БСП, след среща в Поповица: Селата отчаяно чакат инвестиции по подмяна на водопроводи, държавата нехае

Не само малки и обезлюдени, но и големи села насред полето имат сериозни проблеми от години с неотложна нужда от подмяна на водопроводи, заяви кандидатът за народен представител от БСП, Манол Генов в село Поповица. Политиката на дългото управление на ГЕРБ откровено неглижираше населените места, затова и авариите по селското водоснабдяване са толкова системни и стават все по-критични. 

      На срещата с кандидата за депутат, жителите на Поповица настояха за съдействие най-сетне да се довърши водопроводът, изоставен и неизползваем вече 12 години. Започнат преди толкова време, водопроводът буквално погълна 1 милион лева в трасе от 1,5 и толкова. В същото време старият водопровод аварира непрекъснато, знам, че са нужни около над половин милион лева поне, за да се изгради довеждащ водопровод и новият да заработи, обещах да съдействам и ще го направя, каза още Генов. 

    Хората в този регион, а и на много места из страната, които се занимават със земеделие, признаха, че не издържат на астрономическите цени на торовете, без които е невъзможно да чакат продукция. Държавата трябва да направи някакъв вид протектиране и на този вид бизнес, защото рискуваме да останем без българско зеленчукопроизводство, каза Манол Генов.  

    Крайно време е да има държавна стройна политика, през която да се определи минимум енергийна обезпеченост на населението и до нейния размер цените на доставките да са едни, над тях- съвсем други. Хората искат тази мярка да важи не само за електрическа енергия, газ, водно битово потребление, но и за дърва за огрев. В крайна сметка, въпреки добрите намерения, и този сезон се оказа, че няма наложена ефективна мярка, която да осигури минимум дърва за огрев на нуждаещите се домакинства на поносими цени. И така е из цялата страна.  

    Нямаме никакви защитни мерки, които да парират опитите за спекулативни цени, но  БСП е категорична, че трябва да има и те да са ясни и приложими лесно. Като народен представител до момента многократно съм алармирал именно за решаване на този вид защита на базово енергийно потребление през защитени цени, но все още нищо не е реалност. Ние в БСП няма да отстъпим от тезата, че осигуряването на минимум топло, вода, осветление и енергиен ресурс за бита са човешко право и държавата е длъжна да ги осигурява на поносими цени до определено количество тяхно потребление. Обещавам, че в следващия парламент ще отстоявам това до пълното му осъществяване. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Манол

Манол

25.09.2022 | 07:57

Мъжка мастия

Отговори
2 1
Чичо Гошо

Чичо Гошо

24.09.2022 | 22:22

Абе тоа краде повече и от мене. Ама дели само на едно и за мене няма. Питайте го за рушветите от договорите на ВиК, даже и от финансирането от Европата по водния цикъл. А, прокурор, де.

Отговори
5 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?