Следвайте ни

Кметът на Община Садово: Прехвърлят ни дейности и отговорности, без да са осигурени финансово

Селските управници трябва да имат някаква финансова свобода, смята Димитър Здравков

viber icon

Аз съм за делегираните бюджети на кметовете в малките населени места, но темата трябва да остане отворена и да се дискутира внимателно, коментира кметът на Садово Димитър Здравков. Според него управниците на селата трябва да имат някаква финансова свобода, тъй като те също са избираеми, идват със своя програма, която искат да реализират.

Община Садово има 12 населени места с общо население от близо 15 604 жители. Нито едно от тях обаче не разполага със свой собствен бюджет. Въпреки това на никой не са отказвани средства, обяснява кметът Димитър Здравков.

Според градоначалника на голяма община въпросът е как малките кметове ще разполагат и харчат средства, след като финансово отговорен за бюджета е кметът на голяма община.

"И какво ще се случи с населено място, в което няма фирми, сградният фонд е в лошо състояние, какви данъци ще постъпят и кой ще ги финансира тях. Пак ще се получи едни села ще имат, а други пак ще разчитат на общината, смята Здравков. Под въпрос оставало и кой ще изпълнява социалната програма.

"Темата е сериозна и трябва да се дискутира внимателно. Но принципно аз съм "за", тъй като съм чувал някои кметове да обясняват как молят за една метла.

По въпроса за децентрализацията на държавния бюджет кметът на Садово смята, че на кметовете на общини постоянно се прехвърлят отговорности и дейности, без да се подплатяват финансово. Пример за това било незаконното строителство. Според Здравков единственият инструмент на кмета на община да осигури повече средства в хазната си е да увеличава данъците, но никой не би желал да го прави, още по-малко пък преди избори. Здравков заяви, че на хората им е писнало да плащат.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?