Следвайте ни

Катуница вдига параклис в памет на загиналите Павел и Ангел

viber icon

Параклис в памет на двете момчета, загинали при размириците в Катуница, вдигат в селото. Поводът е навършването на 10 г. от смъртта на 19-годишния Ангел Петров и 17-годишния Павел Толев. 

На 23 септември 2011 г. едното момче беше прегазено от бус, пълен с приближени до ромския бизнесмен Кирил Рашков, а другото почина по време на протестно шествие.

Смъртта на двете деца потресе България и страната ни беше залята от протести. Сблъсъци с полицията, преобърнати автомобили и опожарени къщи – така изглеждаше Катуница точно преди 10 години. Яростта на хората се изля върху клана Рашкови.

Преди дни в селото бе регистрирано гражданско сдружение "Катуница -2011 година". Неговата цел е проектирането и изграждането на параклис в памет на двете момчета.  Той ще бъде вдигнат на бул. "Стадиона" в селото, до паметника на двете загинали момчета. Средствата за построяването му ще бъдат осигурени от общината, бизнеса и жителите на селото.  Зад инициативата застанаха близки на двете момчета, кметът на Катуница Красимир Юруков, кметът на Община Садово Димитър Здравков, председателят на ОбС Атанас Телчаров и други.

Средствата ще се събират освен по сметка и в кметството на Катуница с явен регистър.  Очаква се параклисът да бъде готов и осветен на 23 септември т.г, когато се навършват и 10 г. от трагичните събития. 

 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?