Следвайте ни

И Ахматово настръхна срещу кариера на "Холсим"

viber icon

Не сме хора втора ръка, за да ставаме разменна монета за спрения добив над Белащица, твърдят жителите на садовското село 

Жители на село Ахматово и кметът Йордан Йорданов са притеснени от удължаването на договор на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД с 15 г. за находището, разположено на територията на садовското село.  Решението е на Министерския съвет, взето на заседание преди дни. С него е прието искането за промяна на концесионния договор за находище „Ахматово", който е сключен през 2001 г. за срок от 20 г. и изтича тази година. От дружеството са мотивирали искането си с наличието на оставащи запаси, които биха останали неиззети. 

Така фирмата, която бе концесионер на спряната кариера в Белащица, получава нещо като

две  "утешителни награди",

коментират запознати. Министерският съвет гласува с 15 г. да бъде удължен концесионният договор за находище „Ахматово". „Холсим кариерни материали Пловдив" АД ще проучва и строителни материали в площ "Шишманци-3", разположена в землището на едноименното село. Това е регламентирано също в решение на Министерския съвет. Разрешението за проучване се предоставя за 1 година. За този срок ще бъдат вложени близо 50 хил. лв. в проучвателните дейности.

 "Поставени сме пред свършен факт, не знаехме, че договорът на "Холсим" е удължен", коментира кметът на село Ахматово Йордан Йорданов. Той обясни, че фирмата добива от няколко години на мястото пясък, но не работи толкова интензивно. Местните жители пък твърдят, че не са хора втора ръка, за да стават разменна монета за спрения добив от същата компания над Белащица. 

"Камионите обаче ползват общински път и са големи - някои по 50 т, като това

разрушава главния път,

обясни Йорданов. По него има два моста, които са с оголена арматура по друга причина, но сега се притесняваме, че камионите могат да ги разрушат допълнително.  

Според Йорданов разкопаният терен е от близо 160 дка. В годините на мястото добивали пясък и други фирми, като "Кариери". От материала се произвеждали белите тухли в строителството, както и се ползвал за подложка при градежа на блоковете. Вадена е и глина, която се е ползвала в депата за отпадъци.

Нямаме информация как е сключена тази концесия, нито пък е рекултивирано разкопаното до момент, коментира кметът на Ахматово. Той се надява на среща с фирмата, за да получи отговори на въпросите. Какви са намеренията на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, очаква да чуе и кметът на Община Садово Димитър Здравков. Той обясни, че от 10 г. е кмет, но не е чул на мястото да се работи усилено. В уведомлението до кмета на Община Садово не ставало също така  ясно колко е концесионната такса, която общината ще получи, и ще може ли с нея да покрие евентуален ремонт на пътя. 

Както "Марица" вече писа, през февруари миналата година след множество сигнали на граждани и проверки на институциите Министерство на енергетиката издаде решение за спиране на действието на сключения от дружеството "Холсим" концесионен договор за добив на строителни материали от находище „Белащица“. 

Срещу фирмата имаше наказателни постановления за нарушение на екологичните норми

като запрашаване.  

В началото на тази година "Холсим" поискаха удължаване на концесията с още 15 години, а Административният съд в Пловдив обяви за незаконно затварянето на кариерата. Мотивите на магистратите бяха, че част от нарушенията са били отстранени, а за част са били в ход процедури по отстраняване и не е било налице основание за спиране действието на концесионния договор. 

Преди дни стана ясно, че Енергийното министерство е обжалвало решението на Апелативен съд. 

"Холсим кариерни материали Пловдив" АД:

Не предвиждаме преминаване на бъдещия трафик от и към кариерата през селото

"Преди стартиране на реалните добивни дейности на кариера "Ахматово" се извършва сериозна подготовка и оценка на редица фактори, един от които е състоянието на основните подходни пътища и възможността им да поемат предвиждания трафик. Оценяват се и възможните алтернативни трасета.

На този етап вече разполагаме със заключенията от първоначалната оценка на  пътищата. Жителите на с. Ахматово могат да бъдат спокойни, тъй като не предвиждаме преминаване на бъдещия трафик от и към кариерата през селото. Намеренията ни са трафикът да се движи в обратна посока - към с. Поповица, откъдето ще се включва към републиканския път Е-80", коментираха от "Холсим кариерни материали Пловдив"АД пред "Марица".

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?