Следвайте ни

Екологът на Община Садово: Играем си на котка и мишка с нарушителите

viber icon

Въртим се в омагьосан кръг или си играем на котка и мишка с хората, които замърсяват. И тъй като няма установен извършител, всички разходи се поемат от общините за почистването на нерегламентирани сметища. Оказва се, че харчим пари на данъкоплатеца, и то немалко, за да чистим след нарушителите, коментира екологът на Община Садово Атанас Иванов.

Благодарение на ентусиазма и желанието му за работа само преди дни проверяващи се натъкнаха на чувалите с испански отпадък покрай Чая. Служителят на Община Садово често обикаля пеша и дебне кой копае незаконно и депонира всякакви отпадъци в кариерните гнезда, за да ги запълни и заличи престъплението си.

От 2018 г. пускам жалби до различни инстанции за извършващата се в района нерегламентирана кариерна дейност и незаконно депониране на отпадъци, но реакция няма, обясни Иванов. Последните сигнали са изпратени до Министерство на околната среда и водите, до Министерство на енергетиката и прокуратурата. 

Отговор получих само от прокуратурата, която ни уведомява, че не е установено лицето, обясни Иванов. И допълва, че тук идва несправедливостта общините да харчат луди пари за почистването, тъй като злосторникът не може да бъде установен. Той е категоричен, че Общината няма финансовия ресурс да почисти последното открито сметище.    

За терена, на който пък бяха открити испанските боклуци, Иванов също не срещнал съдействие от институциите. Дори през април миналата година, когато министърът на екологията Нено Димов пристигна на река Чая, когато падна подпорната стена, му показахме мястото с отпадъците и дупките, но той се обърна на другата страна, спомнят си кметът на Община Садово Димитър Здравков и екологът на общината. 

През 2018 г. само на 50 метра от мястото, където сега беше открит испанският боклук, при проверка с полицията и РИОСВ-Пловдив установихме изсипване на строителни отпадъци. Тогава при разговор с шофьорите на камионите стана ясно, че карат строителни отпадъци от пловдивска болница, където се прави паркинг. Водачите обясниха, че депонират тук, след като си платят, но на много по-ниска цена, разказа Иванов. И обясни, че имат и снимков материал. При разговорите станало ясно още, че на мястото се карали и болнични отпадъци, но към онзи момент там не са били засечени такива, разказа Иванов.

Той обясни, че теренът, на който бяха открити испанските отпадъци, е държавна собственост, част от активите на бившето предприятие "Мостстрой", което е обявено във фалит. Настанилата се там частна фирма, срещу която Община Садово многократно са подавали сигнали за нерегламентирано депониране на отпадъци, е получила собственост върху 4 сгради.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?