Следвайте ни

Читалището в Поповица отбелязва 110 г. с голяма забава

viber icon

С празничен концерт читалище „Пробуда - 1908” в Поповица ще отбележи на 1 май 110 години от създаването си. Празникът започва в 12 часа в обновения киносалон. 

Читалището в Поповица е създадено в далечната 1908 г. от  родолюбиви, ентусиазирани и жадни за знания поповчани. Наричат го “Пробуда”, за да се пробудят жителите и за да се опази българското съзнание и българският дух”, разказва Маринела Ставрева, секретар на читалището. 

През следващите години членовете на читалището бързо нарастват, повечето от изтъкнатите по онова време жители на Поповица разбират голямото значение на читалището като просветен институт, който подпомага всестранната дейност на селяните, и затова влизат в редовете му, не само като обикновени членове, но и като дарители, които подкрепят материалното му състояние.

 Сцената за поповчани по това време е по седенки и меджии. По-наблюдателни жени и мъже,  по-хумористични  и  по-речеви  в говора си  създават свои диалози, в които осмивали пороци и се възхищавали от красивото и доброто. Обличали се по-различно и без да назовават имена и да нанасят обиди, укорявали мързела, хвалели трудолюбието. Тези сценки били все комични, за да допринесат за добиване на весело настроение при трудовата дейност, разказва Ставрева.

Днес читалището под  ръководството на неговия председател – Георги Ташев ревниво пази и продължава дългогодишните традиции, като може да се похвали с девет самодейни състава от които четири певчески групи. Сред тях са „Пъстра китка”, „Бяла лилия”, „Романтика” за стари градски песни и „Родолюбка”. Близо 50 са танцьорите, на различна възраст,  в съставите, „Тракийка”,  „Ритъм” , детският „Хоп-троп” и „Гайтанче”. Всички те са с изяви и призови места както у нас, така и в чужбина, събирайки аплодисментите на публиката в Гърция, Македония и Венеция. Читалището в Поповица пази родовите корени и духовността и с Клуб за пресъздаване на народни обичаи. В местното читалище  се намира и етнографска сбирка, която притежава носии на 120 г. , както и предмети, представящи традиционния бит, култура и поминък  на жителите на селото. Експонатите са събирани с години, но процесът не спира и до днес.

Любителската театрална формация „Ентусиасти” пък пълни и днес площада по време на празници със скечовете и сценките си. В тях се включват жители на селото с различни професии и занимания, които отделят от личното си време, за да репетират и  забавляват  съселяните си на празници. Сред тях има учители, ученици, сред тях е дори и кметът на селото Веска Мирчева, която често влиза в различни роли на сцената.

Поповица дава на театралния живот на страната ни и известен актьор, който изявява своите артистични способности  по сцените на софийските театри. Това е Йордан Димитров Биков.  Още като ученик в местното училище Йордан показва артистично поведение. Участва в сценки на училищни тържества, пее и в певчески групи.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?