3906

Богданица пропищя от животновъд, кравите му събарят огради

Жители на Богданица пропищяха от животновъд в селото и стадото му от 50 крави. Хората се оплакват, че кравите на Ахмед Ямали събарят огради, влизат в частните дворове и унищожават посевите на хората. Пред екип на "Марица" животновъдът отрече обвиненията. 

Нищо не остана вкъщи - ни царевица, ни зеленчук, разказа Живка Петрушева от Богданица и обяснява, че това продължава вече години наред.  

"Стигнахме дотам, че един ден задържах една от кравите му като заложник. Унищожи всичко в двора ми и се ядосах. Рекох си, сега ще го чакам да дойде да си я потърси и ще поискам да ми възстанови щетите, но не дойде", спомня си Живка.

Според Росица Димитрова и кметът на селото Александър Александров кравефермата замърсява общински път с животински фекалии и при всеки дъжд те влизат в дворовете на хората наблизо. Причината е, че Ахмед няма бетонна площадка, на която да събира безопасно тора.  

Фермерът, който сам се грижи за близо 50 крави, ги отглежда в лоши условия, твърди Росица и се чуди как контролиращите органи са го оставили да продава млякото.  

Проверка на "Марица" установи, че на Ахмед Ямали са съставени актове на обща стойност 4600 лева от отдел "Екология" на Община Садово, под чиято шапка е селото. От Агенцията по безопасност на храните те са 4 и едно предписание, обясни екологът Атанас Иванов. И допълни, че се чувстват безпомощни да се справят с мъжа.   

До момента Ахмед Ямали нито е изпълнил предписанията, нито е платил глобите, обясни Иванов.  И допълни, че животновъдът няма регистрация по чл. 137 за отглеждане на голям брой животни за производствени цели.

Нашите правомощия се изчерпват до съставянето на глоби и наказателни постановления. Ако те не бъдат платени доброволно, животновъдът ще бъде даден на частен съдебен изпълнител, обясни екологът Атанас Иванов. Според кмета на селото Ахмед трябва да огради фермата си и да изгради бетонна площадка, на която да събира животинските фекалии, за да не се просмукват в земята и да не се разливат по улицата. 

В селото вече се усеща напрежение и недоволството сред хората расте. Страхувам се, че това може да доведе до агресия и самоуправа, предупреди кметът на селото. 

Потърсен за коментар, Ахмед Ямали отрече обвиненията. Той обеща, че до края на седмицата ще почисти с багер. Отрече твърденията, че не е регистриран обектът му,  и обясни, че хората в селото искат да го прогонят и затова го обвиняват в неща, които не са верни. Той отрече животните му да влизат в частните дворове, обясни, че има пастир, който ги води. А за неизпълнените предписания Ахмед обясни, че не е имал досега финансова възможност да ги изпълни. 

Ветеринарният лекар Митко Дочев, когото екипът ни свари на място, защити животновъда, като обясни, че кравите на животновъда са здрави, той лично ги е изследвал за бруцелоза. 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 10 оценки
4/5 от 10 оценки

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?