4232

80-годишният Йордан Давчев заряза лозята в Поповица за здраве и берекет СНИМКИ/ВИДЕО

С ритуално зарязване и много настроение жителите на Поповица отбелязаха празника на винарите и лозарите Трифон Зарезан днес

Това е един от най-обичаните и почитани празници в календара ни. Все още има местни хора, които влагат много труд и сърце в обработката на лозовите масиви, разказа Маринела Ставрева, библиотекар в местното читалище "Пробуда 1908".

Рано сутринта, пременени в носии, читалищните дейци поеха към лозовите масиви, носейки питка и вино за ритуалното зарязване. С тях бе и кметът на селото Веска Мирчева.

Празникът е наречен от народа ни Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. И тази година в Поповица зарязването стана в лозовите масиви в местността "Баира", а честта да го направи се падна на 80-годишния Йордан Давчев - живата история на селото. За случая бай Йордан си бе поръчал красива българска носия. С везана риза той влезе в ролята на Царя на лозята и отряза ритуално първата лозова пръчка, поля корена на лозата с вино и благослови да се роди много грозде и да се приготви много вино. Маринела Ставрева пък  запозна присъстващите с Дионисиевата клетва, с която се дава клетва да се грижиш за лозето и да бъдеш добър стопанин. 

И както повелява традицията, празникът бе съпроводен с много музика и настроение. Дошлите хора от селото се хванаха на хорото, а след това продължиха с почерпка.

"Традиционното зарязване е молба, отправена към Бога и Божията майка да опази реколтата, а стопаните да направят хубаво вино", разказа Маринела Ставрева.  И допълни, че организираният днес празник е дело на добрата работа между общината и самодейците от местното читалище. Така се опитваме да съхраним и предадем на младите традициите, характерни за населеното място и страната ни, разказа Ставрева.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?