Следвайте ни

Затворените кариери над Белащица пак напират да работят 

viber icon

Двете кариери над Белащица, които бяха затворени от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков през февруари, обжалват пред Пловдивския административен съд спирането на обектите и мълчаливия отказ на министъра на енергетиката за възобновяване на дейността им. Делата на „Холсим“ и „Европейски пътища“ АД все още са висящи и по тях няма постановено решение на съда.  

Правителството затвори двете кариери над пловдивското село Белащица през февруари. Това стана със заповед на министъра на енергетиката, с която се прекратява концесията за добив на инертни материали.

До крайната мярка се стигна след като жители  на пет села излязоха на масов протест и окупираха сградата на община „Родопи“. Хората се оплакаха, че повече от две години сезират за проблема институциите, но без резултат. По думите им кариерата сериозно застрашава живота и здравето им и при всеки взрив на скали, къщите им се тресат и напукват. Заради недоволството по заповед на премиера Бойко Борисов спешно на място пристигна  зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който спря работата на кариерите.

Преди дни обаче в кметството на село Белащица постъпило писмо от Маргарита Попиванова – изпълнителен директор на „Европейски пътища“ АД. То е адресирано до кмета на селото, както и до членовете на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ (ИК). С писмото се отправя покана за провеждане на публична среща – диалог с представители на ИК по повод преустановените минно-експлоатационни работи на територията на кариерата. Предлага се съвместен пакет от мерки за опазване на околната среда при работа на кариерите и контрол за спазването им от страна на ИК.

„Във връзка с горното писмо, ИК изразява още веднъж позицията си, че същият е сформиран и действа с една единствена цел – прекратяване на кариерната дейност в землището на с. Белащица. Поради очевидно противоположите интереси, а именно: частният икономически интерес на „Европейски пътища“ АД и общественият интерес на ИК от защита здравето на жителите и природата в населеното място, предлаганите съвместни инициативи са невъзможни за осъществяване“, заяви в пост във ФБ адвокат Снежана Стефанова, която води битката срещу кариерите от името на Инициативния комитет.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

15.06.2020 | 13:42

Ако протестиращите не отидат да кажат "НЕ", ще им го турят пак!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?