Следвайте ни

Зарязаха лозите в село Брестовица СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

С руйно вино и в тесен кръг зарязаха лозите в Брестовица. Заради COVID-19 честванията в селото тази година минаха по-семпло. Нямаше ги стотиците жители и гости на столицата на виното, които обикновено се събират на площада. Нямаше и дегустация на местни вина. 

„Традиционното шествие, при което се събират стотици хора също не се проведе заради ограниченията в страната. Отбелязахме го единствено с водосвет на масива, за да могат да се осветят лозята и все пак да спазим вековната традиция“, каза кметът на Брестовица Любен Радев.

Продължи се със символичното зарязване на лозята, което направи лично той. Както традицията повелява, изля се и менче с червено вино, което остави отпечатък по белия сняг. 

На водосвета присъстваха 15 души, сред които и кметът на Община Родопи Павел Михайлов и заместникът му Владимир Маринов, двама общински съветници. Всеки лозар и винар от селото ще отбележи празника в семейна обстановка. Затова и от кметството на Брестовица са обявили фотоконкурс как брестовчани са посрещнали празника у дома.

Кметът на Брестовица пожела на лозарите преди всичко здраве, но не на последно място берекет и плодородна година. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай