Следвайте ни

"Холсим" с нов акт за 5000 лв. заради запрашаване от кариерите

viber icon

Нов акт от 5000 лева получи "Холсим" от РИОСВ - Пловдив за запрашаване на въздуха. Фирмата, дълбаеща в кариерата над Белащица, е хваната в крачка през септември, а този месец е издадено наказателното постановление за неорганизирано емитиране на прах в атмосферния въздух. Санкцията е максималната, предвидена от закона за такова нарушение. Наказателното постановление може да бъде обжалвано от фирмата.   

Преди дни Административният съд в Пловдив потвърди друга глоба от 4000 лева, наложена на "Холсим кариерни материали" АД от директора на РИОСВ-Пловдив за нарушаване Закона за опазване на околната среда. Санкцията е за неизпълнение на задължително предписание за осигуряване на измиване на част от път, използван от дружеството с цел недопускане неорганизирано емитиране на прах при движението на транспортни средства по пътя Белащица - Гълъбово.

Вече 2 години жителите на 9 населени места, сред които Белащица, Марково, Браниполе, Брестник, Гълъбово, се борят срещу замърсяването при дейностите на „Холсим кариерни материали“ АД. Хората се оплакват от запрашения въздух и взривовете, които напукват къщите им. Потърпевшите многократно блокираха пътища и поискаха спиране на кариерата.  

Според жители на Белащица ситуацията в района им прилича много на тази в кариерата "Козяк" край Сливница, но там дейността бе спряна след проверка. Една от причините бе, че концесионерът не е предприел действия и мерки за ограничаване на неорганизираните прахови емисии на територията на кариерата.   

Павел Гимишев от Инициативния комитет обясни, че местните са готови във всеки един момент да излязат отново на протест, тъй като взривовете и движението на камиони не спира. Особено интензивни те били през изминалата седмица. Затова и местни подали сигнали в РИОСВ-Пловдив и в петък на място била извършена проверка. 

Междувременно стана ясно, че замърсяване на въздуха над нормата отчете частна станция на AirBG за измерване чистотата на въздуха в понеделник сутринта. При норма от 50 µg/m3 на фини прахови частици те се оказали 56. Според Гимишев това е в резултат на дейността на кариерите в района.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?