Следвайте ни

Заради сърните на Кубадински няма път до Кръстова гора

viber icon

Мостово чака повече от 40 години път, който да го свърже директно с Кръстова гора. Светото място, което събира вярващи от цялата страна, е само на 3 километра от центъра на Мостово. През годините са правени няколко проекта, но нито един не е осъществен. Папката с документи за последния от тях е зад креслото на кметския наместник Райчо Тютюнджиев. 

„Когато се свържат Мостово и Кръстова гора, пътят до нея от Пловдив ще се съкрати с 27 километра, защото вече няма да се минава през Югово. Селата Червен, Доброслав и Орешец, както и махалите Врата и Сини връх ще живнат”, убеден е кметският наместник. Проектът, който може да промени няколко села в Родопите, е за 4,5 милиона лева.

„Кметът на Асеновград д-р Грудев обещава до края на мандата му пътят да стане факт”, казва Райчо Тютюнджиев. Досега за Кръстова гора се минава през Асеновград, Югово и село Борово. Кметският наместник е убеден, че с новия път ще се създаде нова стратегическа пътна ос към Смолян, която може да се използва при извънредни ситуации - свлачища, наводнения и горски пожари.

Идеята за път между Мостово и Кръстова гора е отпреди повече от 45 години. Местните помнят как по времето на соца дошли войници от строителни войски и си направили лагер в края на селото. „Започнаха да гърмят скалите с динамит за новия път и тогава местният горски дядо Стефан отишъл при Пенчо Кубадински и му казал: Гърмят и с взривовете прогониха сърните и мечките!”, разказва кметският наместник.

Тогава Кубадински спрял изграждането на пътя с едно вдигане на телефона. Внукът на горския  Стефан не може да му прости тази глупост, защото нивите и имотите сега щяха да са на други цени. Оттогава са изготвени няколко проекта за пътя. Има решение на Общинския съвет Асеновград за изграждането му и строежът още не тръгва. „Нашите богати хора са прекалено скромни, а точно сега ни трябва рамо от тях”, убеден е Тютюнджиев.

Парламентът на мегдана в селото е убеден и в друго - че жителите на Борово им мътят водата. Ако пътят мине през Мостово, кой ще стъпи вече в Борово, казват мостовци.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

.....

.....

19.09.2020 | 20:32

Айде стига с това Мостово, всяка втора статия за тъпото село. То не бяха камъни, параклиси, милионери, липса на инфраструктура, айде стига. Има и други красиви места в Родопите

Отговори
2 0
читател от соца

читател от соца

19.09.2020 | 15:06

Малко хора знаят,че съпругата на Пенчо Кубадински е от съседното село Тополово.В Тополово семейството на Кубадински гледаше болната си дъщеря.Така,че горският едва ли е причината да се спре пътя към Кръстова гора/от Тополово до Кръстова гора е 7 км/.По-вероятно е някой соц зависник да е свършил това,защото и в онези времена си завиждахме, не по-малко от сега.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?