3906

Започва строежът на довеждащия водопровод в Брестовица

Парите за изграждането на новия довеждащ водопровод на Брестовица вече са осигурени. "Български ВиК Холдинг" е одобрил 2,2 млн. лева за съоръжението, а ВиК -Пловдив са избрали изпълнител за трасето от близо 5 км. Добрата новина съобщи преди минути кметът на Община "Родопи" Павел Михайлов на специална пресконференция. Той направи ретроспекция на проблема - от установяването на манган във водата на селото до всички предприети мерки и действия от страна на администрацията за разрешаването му. За близо 3 години кореспонденцията на Общината Родопи с различни институции се състои в 157 изпратени писма.

Хората на Брестовица имат право да пият чиста вода и аз ги подкрепям. Община Родопи е изпълнила всички ангажименти, които бе поела за решаване на казуса с качеството на питейната вода,каза Павел Михайлов. "Направихме три сондажа, които са с чиста вода и с много добър дебит. Те ще бъдат новия водоизточник на Брестовица. Два от тях ще се ползват от селото, а третият е подсигурен за съседното с. Кадиево. Изработихме и цялостен проект за подмяна на водопроводната мрежа на селото и избрахме изпълнител", каза Михайлов.

За да се започне изграждането на вътрешната водопроводна мрежа обаче, първо трябва да се направи довеждащият водопровод от ВиК, стана ясно днес. Михайлов се надява, че държавата, в лицето на МРРБ и ВиК Холдингът, ще отпуснат и останалите средства за реализирането на проектите.  "Виждам, че има воля този проблем да бъде решен и се надявам тази воля да продължи", каза кметът на Община Родопи.

Водопроводът в горната зона ще струва 3,6 млн. лева и трябва да бъде изграден от общината. Още 10,7 млн. ще са нужни след това за асфалтирането на разкопаните улици.

Целият проект е на стойност около 25 милиона. Според Михайлов сумата е непосилна за общината, ако трябва сама да се справи.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?