Следвайте ни

Зам.-министър влезе в кариерата над Белащица, трима кметове чакат резултата

viber icon

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков влезе за инспекция в кариерата над Белащица, срещу която вървят протести на жители на пет села. Отвън, на метри от обекта, го чакат трима кметове, видя репортер на "Марица".

На място заради инспекцията са пристигнали градоначалникът на Пловдив Здравко Димитров, неговият колега от община "Родопи" Павел Михайлов и заместникът му Владимир Маринов. 

"Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка от екип на Министерство на енергетиката и лично на мен на две концесионни площи – „Белащица-Юг“ и Белащица Родопи", разясни по-рано зам.-министър Станков.

„Екип на министерството, воден от мен, съвместно с колегите от Община Пловдив и Община Родопи, ще извършим тази проверка и при констатиране на нарушения ще приложим цялата строгост на Закона за подземните богатства“, увери той. 

Срещу дейността на двете кариери в село Белащица имаше множество протести на жители от района. Основното им искане е двата обекта за добив на инертни материали - „Белащица-Юг“ с концесионер „Пътища Пловдив“ АД и „Цех Родопи“ с концесионер „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД, да се закрият с мотив, че замърсяват въздуха с прах, а шумът от взривовете и движението на камионите създават дискомфорт на местните жители. 

Местните хора пък коментираха, че вероятно заради инспекцията днес камионите, които излизат от кариерата, са с платнища. Преди те редовно фучаха с открити каросерии, което доведе до няколко инцидента с хвръкнали заради високата скорост камъчета, които счупиха стъклата на вървящи зад тях автомобили.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?