Следвайте ни

За възрастните хора в Родопите: Хапчето е по-ценно от хляба

viber icon

Хапчето стана по-ценно от хляба в малките населени места в Родопите. Да се снабдиш с лекарства тук е сложна работа. В село Касаб, което е на 30 км от Мадан, лекарствата се доставят на възрастните хора на доброволни начала от комшиите, които пътуват до града.  

Без аптеки и медицински грижи селата стават все по-неатрактивни, казват местните управници. Те са основни "диспечери" за доставка на лекарствата в последните години.

"Много се надявам в Момчиловци да отвори аптека, но явно мястото не е атрактивно за фармацевтите и никой не иска да отвори търговски обект", казва кметът на иначе голямото смолянско село Сийка Суркова.

Тук има училище и детска градина, развива се туризъм, но аптеката си остава основен проблем и за местни, и за туристи. Кметицата редовно събира здравни книжки и рецепти и купува цели кашони с лекарства и медицински консумативи. По време на извънредното положение това станало основно нейно занимание.

"До 20 книжки съм събирала. Над три часа по аптеки съм стояла, хората по опашките недоволстват, но няма как, от аптека на аптека събирах лекарства, накрая ходих по-често, с по-малко книжки. Купувам и памперси за лежащо болни. Зная вече за всеки от хронично болните кога се купуват лекарствата. Не ми тежи, радвам се, че помагам, хората са много благодарни, но доставката на лекарства им е сериозна грижа", казва Суркова.  

Кметът на маданското Касаб Рамиз Касабов, което още е с черен път, е управник на още 4 села - Гарабина, Купен, Миле и Дишлийци с общо 88 души. Обхожда ги с мотор.

"Взимам лекарства, телефони плащам", казва Касабов. Преди години до кметството, което е едно за всички и е еднакво далече за махалите на кръстовище, където свършва асфалтът, е имало лекарски кабинет, но го закрили. Сега селяните мечтаят поне веднъж седмично да идва лекар и да ги преглежда в някогашния медпункт, а и да доставя лекарствата. 

През зимата баби зъзнат на изходите да поръчат на някого лекарства, оплакват се от селата. Помощници при доставка на лекарства са също млекарите и пътуващите микробуси с хранителни стоки.

Преди няколко години срещу млекар от смолянското село Тикале обаче имаше дело заради подобни  доставка. Гранична полиция го спряла и покрай редовния из селата алъш-вериш на цигари без бандерол намерили и 231 блистера от 75 вида лекарства, повечето парацетамоли, аналгетици, лекарства за сърце и т.н.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?