Следвайте ни

Взривове за последно на кариерата в Белащица днес

От Областна администрация Пловдив съобщават на живеещите в района на кариерата на кариерата край Белащица за планирани взривни дейности днес

viber icon

Късно вчера следобед в Областна администрация бе получено уведомление, че преди решението за спиране дейността на кариерата край Белащица е заложено голямо количество взрив за нейната производствената дейност. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

Тя уточни, че след проведени разговори с органите на МВР и служба КОС, както и с Министерство на енергетиката е взето решение, че единствения начин за унищожаване на взривното вещество е чрез неговото взривяване.

С оглед безопасността на населението, това ще се случи контролирано днес /28,02,2020г/ между  12 и 16 часа  с разрешението на Министерство на енергетиката и  МВР и под наблюдението на  институциите, след което дейността на кариерата ще бъде преустановена.

Това се прави както за безопасността на работещите в кариерата, така и за безопасността на населението в района, коментира областният управител.

Както „Марица“ вече писа в четвъртък зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков посети двете кариери на „Холсим кариерни материали“ и „Европейски пътища“ АД на място и връчи на ръководствата им заповеди, с които се спира дейността по концесионните им договори. Това стана въз основа на наказателни постановления за нарушения в екологичното законодателство.

Инициативният комитет от Белащица иска селото да се присъедини към Община Пловдив, каза днес кметът Здравко Димитров.

Хората са благодарни на кмета Здравко Димитров и Областния управител Дани Каназирева за разрешаването на проблема. 

Със затварянето на кариерата в Белащица не е изключено инертните  материали, които се карат в Пловдив да поскъпнат, прогнозира кметът на Пловдив Здравко Димитров.

 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?