46
Следвайте ни

Водата в Брестовица - с манган два пъти под нормата

viber icon

Манганът във водата за Брестовица е два пъти под нормата. Това съобщиха от ВиК-Пловдив, опирайки се на данните от последните замерванията на четири пункта за населеното място. 
 
"Резултатите от пробовземането на вода от събирателния водоем на Брестовица показва съдържание на манган 26 микрограма на литър при норма 50. Данните са от 13 октомври и са докладвани на РЗИ-Пловдив. Резултатът от замерванието на пробите при ПС „Кадиево-Брестовица“-ТК №4А  отчита  съдържание на манган едва 11 единици, което е почти пет пъти под нормата.  Съдържанието на манган остава завишено чувствително при ПС “Кадиево-Брестовица“- ТК № 2А и ПС „Кадиево-Брестовица“ ТК № 3А, съответно 116 и 247 μg/l, показват замерванията.  При смесването на водата от трите помпи се постигат обявените крайни данни, при които мангановото съдържание във водата за Брестовица е почти два пъти под нормата. Това се дължи и на обстоятелството, че двата замърсени кладенци работят на до половината си капацитет, а чистият сондаж добива вода на максималния си капацитет", уточняват от ВиК-Пловдив.

От дружеството съобщават, че са добри и крайните резултати от пробовземането на 7 и 8 октомври, при които освен данни от трите сондажни кладенци и събирателния водоем, са отчетени проби от водата на пет пункта от населено място Брестовица. Под 2 микрограма на литър е мангановото съдържание при обществените чешми на ул. „Сава Кълвачев“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Оборище“, от 4 до 6,3 микрограма на литър е измерено мангановото съдържание на останалите два пункта-при кметството и кафе-аперитив „Лайт“. Така анализите на лабораторията, които са на разположение и на РЗИ-Пловдив, сочат, че до абонатите в Брестовица стига вода напълно в нормата за съдържание на манган. Това се дължи на качественото пречистване от монтираната филтърна инсталация преди водоемите за селото.

От ВиК-Пловдив припомнят, че повишеното съдържание на манган от два от настоящите захранващи кладенци, особено при аварийни ситуации, е било предвидено от анализите на експертната комисия. Ежеседмичното пробонабиране и анализ на съдържанието на манган продължава за водоизточниците на селата Брестовица и  Кадиево, като за резултатите ще бъдат уведомявани всички заинтересовани страни.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

КАНАЗИРЕВА гълъбарката

КАНАЗИРЕВА гълъбарката

21.10.2021 | 10:14

Жената си е супер, какво искате от нея, водоноска ли да кара. Купувайте вода от магазина и си пийвайте. Важното е гълъбите ми да се вдигат нависоко, от това си изкарвам хляба. Животинките не разбират от манган, развъждат се прекрасно. Друго не ме интересува.

Отговори
0 0
Тога.....или тояга?

Тога.....или тояга?

21.10.2021 | 09:06

Истината Здравке боли,тя не е за тебе!!! Тая няма очи има патраджани!!!!

Отговори
1 0
Тога.....или тояга?

Тога.....или тояга?

21.10.2021 | 09:04

Къде е лъжкинята здравка каназирева!!! Най лъжливата твар в политиката Каназирева и Гърневски....по корем по гръб по г.ъ.з ...ще се влачат в устата им ще плюят но да са там в парламента... Какво направи тая овца без история...направи си PR с проблема на хората.....и хукна зад дебелия за.дник на Бойко......голямата докторка по закона за върбите!!! Никой не я познава в Пловдивдска Адвокатска колегия...А на съда не е виждала вратага ....

Отговори
1 0
Добри

Добри

21.10.2021 | 10:22

Какво я плюете госпожата. Водата не била хубава!? Такава си е от години. Между другото реколтите в региона от жито, ръж, царевица тази година е добра. На който не му харесва селото, да се изнася. Има гледка, магазини, хубав път от няколко места, прекрасно вино, животинки. Всичко си е наред. Близо е до града - Дом мечта!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?