49

Водачът на протеста в Първенец: Тръгне ли кариерата, искаме оставката на шефа на Басейнова дирекция

Ако институциите дадат зелена светлина за откриването на кариерата за добив на чакъли и пясъци в Първенец, излизаме на протест с искане за оставки. Това заяви пред "Марица" председателят на Инициативния комитет Димитър Воденичаров дни след общественото обсъждане. Той уточни, че първата ще бъде на шефа на Басейнова дирекция, която според Воденичаров бяга от отговорност и не е излязла със становище, а само е дала препоръка.  

Най-големите опасения на местните са, че кариерата ще засегне подпочвените води, а мястото й е само на 15-20 метра от река Първенецка и може да се стигне до скъсването на дига. 

На общественото обсъждане на Доклада по ОВОС (Оценка за въздействие на околната среда), което се проведе в читалището на Първенец, в присъствието на инвеститора - фирма  "Толи"  и собственика й Тодор Воденичаров, залата се оказа тясна да побере дошлите над 200 жители на Първенец и околните села. Тук бяха и от инициативните комитети срещу кариерите в Белащица и от сдружение "Живот за Брестовица". На обсъждането дойдоха още областният управител на Пловдив Ангел Стоев и кметът на община "Родопи" Павел Михайлов. Всички бяха категорично срещу инвестиционното намерение. Собственикът на фирма "Толи" Тодор Воденичаров има инвестиционно предложение да добива пясъци и чакъли на терен от 210 дка край Първенец. 

Инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка" разби на пух и прах доклада по ОВОС, изготвен от наетите от инвеститора експерти.

"Гледал съм много доклади, но това е бестселър №1", каза инж. Куманов. Според него той е пълен с противоречия. Едното от тях е, че кариерата не представлява риск за дигата на реката. Според Куманов няма как да копаеш на 15 метра от реката 15 метра дълбока дупка и това да не я застраши.

Оттук нататък на ход са институциите - Басейнова дирекция, РИОСВ и Министерството на енергетиката, които трябва да решат дали да дадат зелена светлина на кариерата, при положение че местните хора не искат.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?