Следвайте ни

Чешмите в Белащица сухи заради кариерите над селото

viber icon

Чиста планинска вода се прахосва, като се излива в дере край Белащица, за да може да има кариери, алармира бившият съветник от община "Родопи" Павел Гимишев и пусна видео от мястото в социалните мрежи.

Според Гимишев ресурсът, който може да се използва за битови нужди, тече пет литра в секунда. Вместо да се ползва от жителите на селото обаче, тя се излива в дерето, а Белащица често остава без вода или пък местните ползват тази от полето на Брестник, която е с различни замърсители и поради тази причина сменят електроуреди всяка година. 

"Вода гази, жаден ходи! Българска поговорка, за да кажеш на някой, че е глупак. Три водоизточника, които са захранвали гравитачно Белащица с вода до 1970 г., днес са спрени заради необходимостта от санитарна зона, която най-вероятно ще възпрепятства взривните работи и дейността на кариерите", коментира съпругата на Гимишев Лидия, която в момента е съветник в местния парламент на община "Родопи". 

Междувременно областният управител на Пловдив Дани Каназирева се срещна в началото на седмицата с Инициативния комитет на сдружението срещу кариерите на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД и "Пътища" АД. Членовете поискаха да се прекратят концесионните договори на двете дружества окончателно. Дейността им бе спряна през февруари със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по разпореждане на премиера Бойко Борисов след протести на пет села. Жителите обаче се опасяват, че кариерите може да заработят отново, тъй като двете дружества обжалват в съда. 

"Областна управа не е спряла да работи по казуса, той предстои да бъде решен дългосрочно", коментира областният управител на Пловдив Дани Каназирева преди дни. Тогава тя обясни пред Инициативния комитет, че причината за исканото спиране на двете кариери е не само замърсяването на въздуха с прах в близките села и квартали на Пловдив, но и наличието на карстови извори в района, които при взривни дейности има опасност да изчезнат. Тя уточни, че те са регистрирани във ВиК още през 1967 г. Предстои ВиК да обяви обществена поръчка за изготвяне на санитарно-охранителни дейности, за да се види в коя точно зона попадат карстовите извори.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лика прилика са си

Лика прилика са си

04.07.2020 | 05:18

Нали беше мадам лъжа заедно с Мая Манолова да спират кариерата.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?