2374

Внесоха подписка за референдум за отделянето на Белащица

Подписка с искане за референдум за отделянето на село Белащица от Община „Родопи“ вече е внесена в Oбщинския съвет. Това потвърди председателят на местния парламент Георги Цанков, който категорично се обяви против това искане, като заяви , че  няма да подкрепи подобно решение. Цанков призова и колегите си, да последват примера му.

„Ясно е, че проблемът с кариерите в Белащица е невъзможно да бъде разрешен изцяло на местно равнище и който обещае това, просто ще излъже“, заяви Цанков и допълни:

„Болно ми е от позицията на някои от жителите на Белащица, че за тях Община „Родопи“ е мащеха – напротив, в доста отношения те живеят по-добре от пловдивчани и го знаят. Не отричам също, че проблема с кариерите в Белащица е основен и болезнен. Нека обаче заедно да помислим за разумни и законни мерки и решения, освен да действаме изцяло емоционално и първосигнално.“

Според председателя на ОбС „Родопи“ вече няколко мандата пловдивските кметове се заиграват с общините „Родопи“ и „Марица“, когато не могат да решат собствените си проблеми. „Това правеха и Славчо Атанасов, и Иван Тотев, прави го и сега действащият кмет  Здравко Димитров. Никой не може да ме убеди, че град Пловдив има интерес да присъедини Белащица и да налее в селото десетки милиони, камо ли да разреши проблема с кариерите. Някой помислил ли е как ще се отпусне бюджет на това село, ако то попадне в пловдивския район „Южен“, при положение, че бюджетите на районните кметства в Пловдив са минимални“, коментира Георги Цанков и попита:

„Разумен човек може ли да вярва, че управата на гр. Пловдив ще построи в Белащица канализация, детска градина, училище, при положение, че не го е сторила и до днес в някои от своите квартали?! На последните избори настоящата градска управа дойде на власт с обещанието да  построи в града 12 нови детски градини през мандата си, и сега когато е към своя край колко от тях са построени? Как да ни убеди някой, че  Белащица  изведнъж ще се превърне в първостепенен приоритет?“

Според Съветник №1 е настъпил момента, извън емоциите жителите на общината заедно с администрацията да обсъдят какво реално може да се направи за Белащица, вместо да се действа отчаяно, първо сигнално и под въздействието на популизъм, обслужващ частни интереси. „Най-лесно ми е, ако бях популист, като дългогодишен общински съветник и председател на ОбС да внеса предложение, с което да се забранява движението на камионите. Питам обаче, какво правим и свършили ли сме изобщо някаква работа, когато това решение бъде например върнато от областната администрация или когато един ден концесионерите осъдят общината за него?“, даде пример Георги Цанков. 

Цанков припомни и позицията си, че гласът на хората ще се чува много по-силно от страна на държавата, ако например всички, които живеят в селото, се регистрират в него. „Един министър в решенията и поведението си ще бъде много по-прецизен, ако знае, че става дума например за 6 или 7 хиляди, а не за 2000 човека. Ето едно лесно нещо, което можем да свършим, вместо точно сега да се делим“, допълни председателят на местния парламент на „Родопи“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Бай Дън

Бай Дън

28.09.2022 | 00:10

Прав е Цанков .На белащенските цървули им се е приискало да станат граждани,ама не става то. Да си газят в калта.

Отговори
1 0
dimitar

dimitar

26.09.2022 | 18:50

бързи и сериозни кредитни предложения за физически лица и фирми Аз съм начело на международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 800 000 евро. нетният лихвен процент е 2,6% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 3
Писна ми

Писна ми

26.09.2022 | 18:14

След Белащица на ход е Марково, аман от грижите на община Родопи! Догодина с интерес ще очаквам декларациите на управляващите ни. Нищо чудно да са вече едри земевладелци.

Отговори
2 0
Дгд 0

Дгд 0

26.09.2022 | 16:39

Прав е Цанков. Да бяха се регистрирали щеше да е друго. Не знам защо не го правят

Отговори
2 0
1001

1001

26.09.2022 | 15:56

На хората им писна да неглижират проблемите им. То не бяха протести за тази кариера то не бяха искания за канализация. Хората живеят в условия на средновековието та това са населени места на три километра от втория по големина град в държавата. Цялата родопска яка е в същото положение.

Отговори
5 0
Преди да правите каквото и да било,Община Пловдив да пусне референдум

Преди да правите каквото и да било,Община Пловдив да пусне референдум

26.09.2022 | 14:28

За Пловдивчани,съгласни ли са изобщо с.Белащица да се присъединява към нас?!Как така,на което село му скимне,и да иска да влиза в нашата Община?!То и ние може да искаме да сме Париж,ама не сме!!Марица не ни е Ница!!

Отговори
6 5
У-у-у-у то какво било

У-у-у-у то какво било

26.09.2022 | 15:05

Като прочетох заглавието и помислих че, и Белащицата иска да се присъединява към Русията. Иначе на госпожата от коментар 1 ще и кажа че, пловдивския квартал Кючук Париж е по-хубав от френския Париж. И под мостовете на Марица не спи никой а, под мостовете в Ница е свърталище на хиляди битници. Така че, по-леко с френските претенции. Пък ако, толкоз искаш да живеееш в Париж или Ница, никой не те спира.

Отговори
5 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?