Следвайте ни

Виладжии от Родопите с необичайна оферта към ВиК

viber icon

Необичайна оферта отправят собствениците на трийсетина вили над село Цар Калоян към ВиК-Пловдив. Те предлагат да платят всички разходи по закупуването на тръбите и свързването им с водоснабдителната мрежа на селото, а от водното дружество искат само строително разрешение и експертен труд от служителите му.

 

Хората, които летуват на райското място, от години не могат да се преборят с липсата на вода. Зоната е малко над селото, на около 200 метра от последната къща, и дотам тръби на ВиК не стигат. Просто няма. Самото село е по пътя към хижа "Здравец", но е много слабо населено - с постоянно жителство са максимум 20-30 жители.

Вилната зона обаче се пълни, особено през лятото

По време на извънредното положение и месеците след това тук се бяха заселили много пловдивчани в опит да ограничат контактите си и да избегнат заразата, разказват местните. Това обаче не беше добър вариант от гледна точка на хигиената, защото всеки се снабдяваше с вода откъдето може. Още миналата година инициативен комитет на хората с къщи в местността Боровик входирали  писма до много институции, включително и до Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от ВиК- Пловдив чрез зам. областния управител Евелина Апостолова, разказва Иван Петков.

Отговор обаче не получили

Зная за проблема на хората с вили над Цар Калоян, но няма как да приемем офертата им, коментира управителят на ВиК-Пловдив ЕООД Спартак Николов. Ние не сме активна страна в тази ситуация. Дружеството по закон няма как да инвестира в частни съоръжения. ВиК експлоатира само публични съоръжения, предадени  ни чрез съответната ВиК асоциация, а техни собственици си остават държавата или общините, обясни управителят.

В този смисъл

изграждането на публични мрежи няма как да стане без съдействието на конкретна община,

ето защо предложението на инициативния комитет трябва да бъде отправено към община  Куклен, защото след евентуалното изграждане на мрежите, те ще бъдат собственост на общината.

Пътят да се  изгради едно публично съоръжение обаче е дълъг и минава през много етапи съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ). Има обаче и друг проблем - има ли достатъчно вода, която да се подава към новоприсъединени абонати. След хидрогеоложки проучвания още през 2007 година ВиК-Пловдив  отказа да съгласува присъединяване на нови абонати в района на Марково, защото заради строителния бум се застрашаваше редовното снабдяване на старите клиенти. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Даса Ян

Даса Ян

28.08.2020 | 18:37

Здравейте на всички внимание! Ако обичате някого и ви е грижа за този човек, ще направите всичко възможно да бъдете с този човек, бившата ми приятелка, обичам я толкова много, след като ги разделихме, никога не спирам да мисля за нея, трябва да направя нещо, за да я накарам обратно, тогава започнах да чета статии за това как да си върна бившия любовник, когато видях д-р Ломи колко хора говорят за това как той върна любовника им, свързах се с д-р Ломи в WhatsApp, обясних му всичко и той хвърли заклинанието на бившата ми приятелка и тя ми се обади същия ден и започна да ме моли и днес и двамата сме отново заедно тя ме обича и цени повече, отколкото сме преди, свържете се с д-р Ломи днес на WhatsApp номер +2349034287285 или можете да му изпратите имейл на адрес; [email protected] той е най-добрият заклинател, с който можете да се свържете за помощ.

Отговори
0 3
Десен

Десен

28.08.2020 | 15:20

Водоемът на селото е малък и сега водата не достига до всички и по всяко време. Думите на Спартак Николов са точни. Желаещите да си построят нов водоем и след това да се водоснабдяват.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?