Следвайте ни

Валди от "Щурците": Полковник Серафимов ми е дядо

viber icon

Музикантът играл като дете в родната къща на Освободителя на Родопите в Свежен, имало таен тунел, който извеждал до реката

 

Валди Тотев и жена му Димитрина поздравиха жителите и гостите на Свежен на тържество по случай откриването на реставрираната къща на полк. Владимир Серафимов. Стотици хора почетоха героя от Сръбско-българската и Балканската война и освободител на Родопите от турско робство. Обновената къща, която е на близо 300 години, бе открита с военен ритуал, изпълнен от почетна рота на 61-ва Стрямска бригада. А известният музикант - клавирист и вокал на „Щурците“, а сега част от дуото Вал-Ди, което направи преди няколко години с жена му - Дими Димитрова, цигуларка от Русенската филхармония, изпълниха любими песни пред публиката. 

За постоянно живеещите в Свежен, смятано за перлата на Сърнена Средна гора, появата на артист от ранга на Валди Тотев не е изненада - той е и близък, и свой. Валди е внук на полк. Владимир Серафимов, носи неговото име и идва в Свежен от дете при всеки повод. Бе тук и на старта на проекта за реставрация на къщата на славния му дядо през април миналата година, дойде и по време на местните избори през есента на 2019-а, за да даде рамо на тогавашния кмет на селото Христо Енков. Сега Христо Енков е кмет на Община Брезово.

Ако беше жива мама да види реставрираната къща на своя баща, щеше да е щастлива, допълва той. Обичам това място от дете, също и къщата, макар никой след дядо ми да не е живял в нея. Слизал съм по стълбата, която отвеждаше в тайника. Там при нужда са се криели поборниците, членовете на революционния комитет, който Левски основал в Свежен. Скривалището продължаваше с дълъг тунел, който отвеждаше към реката. Аз го помня -крайния долап вляво - влизаш в него и един тунел  отвеждаше към реката. При първото ми идване тук, когато още бях малък, тунелът все още не се бе срутил, разказва музикантът.

Мнозина смятат, че полк. Владимир Серафимов е  прадядо на Валди, това впечатление се създава от голямата разлика в годините между тях -  точно 91.  Пълководецът  е роден през 1860, а Валди Тотев -   през 1951-ва.  "Майка ми се е родила, когато дядо ми е бил на 56 години -  разказва Валди. - Може би това е бил неговият последен опит за момче. С изключение на второто дете, което е починало много малко от скарлатина, останалите са били момичета. А пък аз съм се родил, когато майка ми е била е на 35-36 години, и оттам тази голяма разлика, допълва Валди Тотев.

В тази къща е роден и дядо ми, и неговият баща - даскал Гено (Георги) Серафимов - моят прадядо. Даскал Гено е убит от черкези при отстъплението на турците в Освободителната война. А прадядото на моя прадядо - даскал Гено  - Кръстил, и прадядото на Васил Левски  - Тудор, са братя. Левски е идвал в тази къща при даскал Гено и по революционните работи, но и с доверието като родственик. Още трима от прадядовците ми са убити от турците, като първият - Спахи Драгой, е обесен в Цариград. Благодарение на Серафимовския род аз знам своето родословно дърво от 1600 година. Дядо ми пък е полк. Владимир Серафимов - герой от Сръбско-българската и Балканската война, освободител на Родопите, носител на множество ордени и медали.

Серафимовата къща е на  повече от 250 години. Вероятно дървеният материал и  начинът на изграждане са изиграли роля да се съхрани непокътната от времето. Тя е оцеляла по чудо през 1877 година, по време на Страшното, както е известно времето от януари до юли през тази година, когато в този край нахлуват ордите на Сюлейман паша и опожаряват селото и целия Карловски край. В Аджар, както е старото име на Свежен, са опожарени десетки къщи, включително и  старата църква „Свети Георги“. Основите <210> бяха разкрити сега при археологическите разкопки, а тази църква, както виждате, е само на 20-ина метра от къщата на Гено Серафимов, обяснява Валди. Архитект Мария Каразлатева казва, че Серафимовата къща има уникална архитектура - източната <210> част тя определя във възрожденски стил, а западната е изградена по правилата на средновековното строителство, допълва той.

Идваме в Свежен по празниците, отсядаме тук в една къща за гости, разказва музикантът. Тук е най-близкият ми приятел - Любомир Желязков. Има една стара къща, която отвътре изглежда добре. Но не отсядаме там. По линия на неговата прабаба  имаха родова къща - Мушовата, която бе наследствен имот на Муравей Радев. Беше една от най-старите къщи в Свежен, на близо 300 години. Запалиха я и тя изгоря. Това се случи  през пролетта на 2001 година, тогава Муравей Радев беше министър на финансите. Няколко дни по-рано той е бил във Вазовските заводи в Сопот, където се е наложило да се правят съкращения. И палежът  е било някакво идиотско отмъщение спрямо него. Аз съм бил много пъти в тази къща и много добре я помня. Както и Серафимовата къща, тази също имаше тайник. Той бе  в рамката на вратата - рамката се вадеше и там можеше прав да се скрие един човек, разказва музикантът.

Неотдавна Валди Тотев и брат му Юрдан се разделиха с ценна семейна реликва и я подариха на Свежен. Реликвата е голям портрет на полк. Владимир Серафимов, на който пълководецът  е нарисуван в цял ръст и е с цивилен костюм.

Тази картина бе подарък на майка ми - най-малката дъщеря на полк. Серафимов. Портретът е рисуван от художника Христо Тодоров, сподели пред „Марица" музикантът. След време двамата с брат му решили, че нейното място е в Свежен, където е роден техният забележителен дядо. Внушителният портрет  бе в кметството, сега той е на най-видно място в изградения информационен център, където са показани и други артефакти от Серафимовия род.

 

Родопчани ни целуваха ръка

Музикантът пази детски спомен и от родопското село Полковник Серафимово, кръстено на дядо му в чест на победата от 1912 година по време на Балканската война. Беше през 1957 година, когато обявиха членовете на нашето семейство за почетни граждани на Полковник Серафимово. Аз бях на шест години,  брат ми Юрдан - на 12. Пристигнахме късно, а се оказа, че мегданът беше пълен с хора. Но това не бе единствената изненада. Посрещаха ни и ни целуваха ръка. Това много ме озадачи, защото бях възпитан аз да целувам ръка на дамите. Тези хора толкова много се радваха на мен и на брат ми като внуци на полковник Серафимов, разказа Валди Тотев.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Мдаа

Мдаа

27.09.2020 | 10:04

И музикант от какъв ранг е въпросният тотев. Може би моцарт, шуберт или който и да е там трябва да му носят вода, а местните аборигени да му мият краката. Б@си и неадекватната драсканица.

Отговори
1 8
Валди

Валди

29.09.2020 | 00:10

Те не,но Вие да.

Отговори
2 0
нищо чудно е това разтягане на поколенята

нищо чудно е това разтягане на поколенята

27.09.2020 | 09:14

дядо бащата на баща ми е роден 1860 и е посрещал русите в Пловдив през 1878 т, прадядото ми е осден на обесване и избягал от ареста след подкуп от много злато на заптиетата, Брат на другия ми дядо чичо на амайка ми помнеше старозагорското клане .

Отговори
0 2
Слава!

Слава!

27.09.2020 | 08:34

Браво, такива истории трябва да се разказват за да знаят младите, че нищо даром не се получава а за държавността и свободата трябва да се бориш! Вечна слава на героите, борели се и отдали живота си за свободата на България!

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?