2374
Следвайте ни

В община „Родопи” отново спазиха традициите на Йордановден, кметът Михайлов поздрави имениците

viber icon

Третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден беше отбелязан в община „Родопи”. Празничният ден започна с тържествена Света литургия във всички населени места от община „Родопи”.

Кметът Павел Михайлов присъства на  ритуала за спасяване на богоявленския кръст в река Първенецка над  село Първенец. На празника бяха председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков и кметът на селото Ренета Плевнелиева.

След тържествена литургия в църквата „Света  Фотиния“ се  състоя ритуалното хвърляне на кръста.

Любомир Масалджиев беше първият, който хвана кръста в село Първенец. Той  „пребори” десетината мъже, които  влязоха в студените води на реката, за да се включат в обичая по вадене на богоявленския кръст на Йордановден. Борбата в реката беше кратка и хвърленият от отец Ерм дървен кръст беше бързо спасен.

Най-ловък се оказа 20-годишният Любо, който за пореден път участва в традиционната надпревара. За първи път обаче хваща кръста. Той пожела здраве на себе си и на жителите на цялата община „Родопи”.

Кметът Павел Михайлов поздрави Любомир Масалников и благодари на всички участници в ритуала. Смелите мъже получиха подарък - тениска с български народни мотиви и шевици.  

Кметът на община „Родопи” пожела здраве, успешна година, добри дела.

„Честит празник! Пожелавам ви здрава и успешна година! Нека този свят ден да ни даде здраве и сила. Да бъдем по-добри и по-смирени, а на всички именици пожелавам да са здрави, късметлии и да носят с гордост и чест името си!”

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Марково

Марково

06.01.2022 | 14:39

Кмете Михайлооооф стига си поздравявал през ден през два и ходи от почерпка на почерпка ами обърни внимание на боклуците дето сме зарити по селата! От къде на къде хората ще се организират сами да си чистят нерагламентираните сметища!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?