Следвайте ни

Юбилейни медали за двама ветерани от Втората световна в „Родопи”

viber icon

Двама ветерани от община „Родопи”, участници във Втората световна, получиха медали и грамоти  по случай 75 години от края на войната. Храбрите бойци Петко Шопов от село Брестник и Радослав Костов, жител на село Брестовица, бяха поздравени лично от кмета на общината Павел Михайлов и кметовете на двете населени места.

Възрастните мъже получават отличието заедно с грамота от Министерството на отбраната. Кметът Павел Михайлов връчи на ветераните поздравителен адрес от името на Община „Родопи”.

Със сълзи в очите посрещна наградата 96-годишният дядо Петко. Днес той е най-възрастният брестничанин. Потомък е  на един от най-големите родове в селото. Воювал на територията на Сърбия, помни всеки ден на фронта и единственото, за което мечтаел, било да се прибере жив и здрав при семейството си.

В момента за него се грижат в Дома за стари хора в село Брестник. Собствениците на заведението бяха подготвили истински празник за ветерана. Да го поздрави беше дошла неговата внучка, а специално за събитието ансамбъл „Еподай” изпълни едни от най-хубавите родопски песни.

„Дядо Петко, ти си  истински боец, който е отдал сили и младост във войната за свободата на нашата родина. Сражавал си се по бойните полета с името на България и в името на идните поколения.” С тези думи, с  уважение и поклон се обърна към него кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

В двора на къщата си посрещна кмета 98-годишният Радослав Костов. Лекар по професия, възрастният мъж живее от десет години в село Брестовица и до днес не спира да помага на съседите си със съвети за илачи на различни болежки. Спомените си от войната разказал в тетрадка, която чака да бъде разпечатана.

„Да знаят младите какво беше тогава и да помнят, защото се борихме за идеал”, сподели д-р Костов. А и заръча на кмета да бъде добър с хората и да ги уважава, независимо от политическите пристрастия.

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов  се раздели с него с обещанието, че ще му гостува отново на 100-годишния юбилей. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?