Следвайте ни

В Мостово: Три улици кръстосват рая - "Ботев", "Левски" и "Гагарин"

viber icon

Когато за пръв път погледнеш към Мостово от пътя, който води към него, все едно виждаш село от пощенска картичка ​- хубави къщи, зелени дворове и много зеленина. А щом навлезеш в него, следва другото чудо - отблизо то е също толкова красиво. Традиционните къщи са от камък. Почти всички са възстановени, фугите между камъните са запълнени със замазка. Старите прозорци са заменени с нови дървени. Тук-там има модерни вили с двускатен алпийски покрив. Дворовете са с окосени морави и много цветя. Така изглеждат и къщите на постоянно живеещите тук. Има три улици - „Юрий Гагарин”, „Христо Ботев” и „Васил Левски”.

В много от домовете се дават стаи за гости. Всичките са обзаведени в традиционния родопски стил с халища, оставени са на показ каменни стени, има и старинни предмети. В центъра е възстановената от Райчо Тютюнджиев градинка за почивка. Кметският наместник е инсталирал в единия <210> край барбекюто за общо ползване. Забито е с цимент в земята. Местните се шегуват: ​то кой ще го открадне - в селото никой не си заключва къщата, пътят за идване и прибиране е само един. Навсякъде има поставени табели, че глобата за хвърляне на боклук е от 150 до 500 лева. И улиците са чисти. Срещу малката градинка има оградена поляна с надпис „Безплатен паркинг и Добре дошли в Мостово”.

До барбекюто се издига циментова чешма с формата на огромна гъба. Кметският наместник смята скоро от нея да текне и вода.

Освен пътя за Кръстова гора селото има и друг проблем ​- този път, свързан с отвъдното. „Гробището ни е препълнено и вече няма накъде! Ще действам да намерим новите терени, а това не е лека работа - трябва отчуждаване, одобрение”, казва бившият полицай Тютюнджиев. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?