Следвайте ни

Управителят на минивеца в Кадиево: Опасно е само ако се скъса язовирна стена

viber icon

Инвестиционното намерение се движи от две години и половина, като проучваме възможността за зарибяването на водното огледало. Още не се знае дали ще бъдат сложени садки”, коментира пред „Марица” Васил Тасев, управител на Мини ВЕЦ "Кадиево". И заяви, че „Балканка” не са компетентни да дават становища. За това има РИОСВ и Басейнова дирекция.

Според Тасев опасенията на екозащитниците за възникването на евентуална екокатастрофа при масово измиране на рибата от висока вълна са неоснователни. Той припомни, че нагоре по р. Въча, каскадата от язовири, е пълно със садки. Освен това самата водна централа е така проектирана, че изпускателната система била оразмерена да поема и изпуска до 1000 кубични метра в секунда, което количество е огромно и нямало откъде да дойде. Според Тасев това може да се случи само при евентуално скъсване на язовирна стена например. Но стигне ли се дотам, нищо няма да остане по пътя, а Пловдив ще бъде отнесен право в Одрин.  

„Изключително предпазливи ще бъдем, ако реализираме това инвестиционно намерение.

Няма да рискуваме да съсипем централа за 12 милиона лева, каза Тасев. И допълни, че може да се започне като начало със зарибяването само с 1 тон риба например, за да се провери как това ще се отрази  на работата на централата.  Инвеститорът допълни, че не биха предприели нищо срещу законите, ще изчакат компетентните органи да се произнесат. Тасев уточни, че в момента текат съгласувателни процедури. Миналата седмица Басейнова дирекция е върнала питане до РИОСВ във връзка с предоставяне на още информация.

Тасев припомни, че при строежа на минивеца компанията се е съобразила с всички законови и екологични изисквания. Дори инвестирала допълнителни средства за изграждането на рибен проход по всички европейски стандарти. 

Ако се окаже, че инвестиционното намерение е недопустимо да се реализира в реката, Тасев обясни, че ако реши, може да кандидатства да направи рибарник извън нея, тъй като в съседство има собственост върху земи.

Минивецът в Кадиево е първият частен в страната. Той е  собственост на ЕТ „Нат 2004”. Шефът на компанията Васил Тасев се превърна в първия в България човек, който получи отстъпено право на строеж от Министерския съвет.

Построяването на съоръжението бе една от най-големите инвестиции на територията на община „Родопи” през 2013 година. Изграждането му обаче бе прието с противоречиви чувства в селото. Едни погледнаха на него като на сериозна инвестиция и атракция заради изграждането на водно огледало, което е част от съоръжението. Други пък заплашиха с протест и живи вериги още при строителството му. Обясняваха, че къщите им се напукали от тежките машини, а подпочвените води паднали и нямало как да напояват градините си.

Инвеститорът и община "Родопи" приеха тогава обвиненията като несериозни. Съоръжението се намира в коритото на река Въча и произвежда 10 милиона киловатчаса електроенергия годишно. При строителството бе изградена бетонна стена в коритото на реката, в която бе поставена турбината.

Технология гарантира, че няма да доведе до засушаване и нарушаване на екологичното равновесие. Напротив - подпочвените води ще се покачат, кладенците на селото ще се напълнят и хората ще могат да поливат, обясни още при строителството Васил Тасев. Днес той твърди, че това се е случило. Минивецът не само че не е причина за падането на подпочвените води, но напротив - той е помогнал местните да копаят кладенци и да вадят вода само на 30 метра. 

Преди две години обаче пътят под жп моста на Кадиево в близост до малката централа за производство на ток се наводни след топенето на снеговете. Водата достигна 15 см, а за пешеходците бе невъзможно да минат под моста.  Управителят на "НАТ 2004" Васил Тасев категорично отрече причина за наводняването на пътя да е минивецът. Пред „Марица” Тасев обясни, че по предписание на общината е направил 300 метра тръби и шахти за отвеждането на водата.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?