Следвайте ни

Ученици нищиха човешките права в съда в Девин СНИМКИ

viber icon

Ученици от три училища в Девин, Борино и Доспат дискутираха разпалено човешките права в Районния съд в Девин.

Съдът направи Ден на отворените врати вчера, като посвети инициативата на Международния ден на правата на човека.

Обучението е част от образователната програма "Съдебна власт, информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" на ВСС и МОН. Ученици от СУ „Христо Ботев“ гр. Девин, СУ „Димитър Благоев“ гр. Доспат и СУ „Никола Вапцаров“ с. Борино не навършили 18 години участваха в дискусиите, които бяха под мотото "Гражданинът е свободен, защото е информиран".

Съдия Илияна Зелева ги запозна с работата на съдиите, как се определят правата на човека и кой се грижи за защитата им, как се защитават личните данни в интернет, какви са правата им като ученици и какво да правят ако са нарушени човешките им права чрез българското и европейското законодателство. 


Учениците от Девин представиха основните права на човека, прокламирани във Всеобщата декларация за правата на човека. Връстниците им от Доспат пък запознаха всички с Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, а учениците от Борино направиха оригинална дискусия за Конвенцията за защита на правата на детето, с въпроси кое за детето е право и кое задължение. 


Съдия Елка Хаджиева представи и награди отличените есета от обявения конкурс на тема "Гражданинът е свободен, защото е информиран". Наградените деца са: Айджан Велиева - СУ "Христо Ботев" - Девин, Мартина Талипова - СУ "Дмиитър Благоев" - Доспат и Алис Чавдарлиева от СУ "Никола Вапцаров" - Борино. 
 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?