71

Строеж в защитена зона разбуни Белащица

Вуйчото на осъдения за смъртта на сестрите Белнейски - Лазар Колев, вдига къща край Чинаровата гора

Строеж на жилищна сграда с га​раж край Чинаровата гора разбуни духовете в Белащица. Има обаче съмнения, че около 100 кв.м от терена попадат в защитената местност. В същото време се разбра, че Община "Родопи" има намерение да прокара улица, наречена "Съборна", през емблематичната зона. Целта е гората да стане достъпна не само за селото, но и за останалите населени места. Кметът на "Родопи" Павел Михайлов категорично отрече това.

Проверка на "Марица" установи, че възложител на строителството върху въпросния имот е вуйчото на осъдения за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев - Паун Лазаров. Любопитният факт излезе наяве след скандал на сесията на Община "Родопи", на която стана ясно, че Общината иска да задели средства за изграждането на улицата. От администрацията категорично отрекоха с действията си да налагат вмешателство, за да се променят границите и площта на парка.  

На сесията обаче съветничката Лидия Гимишева и съпругът й Павел Гимишев попитаха как така ще бъдат жертвани 3 дка от защитената местност и отсечени дървета, за да се прокара улица "Съборна" с две платна и тротоари от двете страни, общо 9 метра широка, през защитената местност. И не се ли прави това, за да се осигури достъп до имота, който се строи в района. 

Възложител на въпросното строителство е фирма "Нико Транс 6" ЕООД със седалище гр. Пазарджик, чийто управител и едноличен собственик на капитала е Паун Лазаров. Това става ясно от информационна табела. Нейна снимка бе публикувана от председателя на ИК "Стоп на кариерите в Белащица" Павел Гимишев в социалната мрежа. На мястото се предвижда изграждането на жилищна сграда с гараж със застроена площ 113 кв.м и разгърната застроена площ 179 кв.м. Строителното разрешение е издадено миналата година, а Паун Лазаров е вуйчо на Лазар Колев. Племенникът получи доживотна присъда за убийството на сестрите Белнейски. 

Не е ясно обаче дали Паун Лазаров е знаел, че част от имота му попада в защитена зона. Според запознати той е купил терена, след като земята е била върната на собственик, който след това я продава. 

Документите показват, че още през 2003 година със заповед на тогавашния кмет на общината са одобрени ПКО и ПУП-ПРЗ на имоти с площ около 81 декара, които представляват възстановени земеделски земи. Така се образуват 5 квартала, предназначени за жилищно строителство по плана на село Белащица, обясниха от Община "Родопи".

Осем години след това, през месец ноември 2011 година, тогавашният министър на околната среда и водите Нона Караджова издава заповед, с която обявява местност Чинарите за защитена зона с площ 11 декара. Но заповедта на министър Караджова не е съобразена с вече влезлия в сила ПУП от 2003 година. Затова в защитената зона частично се засягат имоти, одобрени в ПУП-а от 2003 година.

Твърденията, че Община „Родопи“ прави улица в парк „Чинарите“, не отговарят на истината, обясниха от Община "Родопи". Според кадастралната карта на село Белащица улицата е образувана с ПУП-а още през 2003 година, но досега не е реализирана. За да бъде възстановено несъответствието Общината е поискала съдействие и проверка от компетентния орган РИОСВ-Пловдив, която тече в момента, казаха от администрацията.

Според Гимишев обаче Община "Родопи" се опитва да свърши работа за един имот и да промени изцяло облика и предназначението на цялата местност. На възложителя е издадено разрешение за строеж м.г., без да има осигурен транспортен достъп до имота му. "Камионите за строежа му минават през спортното игрище. И за да се поправи тази грешка, Общината сега тръгва да прокарва улица "Съборна", като ще жертва хиляди левове и ще се опитва да коригира министерски заповеди", коментира пред "Марица" Гимишев. 

И листо няма да допусна да падне от чинаровата гора, искам всички хора да са доволни, коментира пред "Марица" кметът на Община "Родопи" Павел Михайлов. Той обясни, че Общината ще премести трасето да минава през общински имот от другата страна, а не през гората. Михайлов заяви, че не частните имоти попадат в защитената местност, а защитената местност - в частни имоти, тъй като ПУП-ът на частните имоти и пътя е одобрен през 2003 г., а заповедта за защитената местност е след това - през 2011 г. Михайлов обясни, че не знае през спортната площадка да минават камиони за близък строеж.

Потърсен за коментар на телефон на фирма "Нико Транс 6" ЕООД, управителят Паун Лазаров не бе открит. Мъж обясни, че ще предаде за обаждането на Паун Лазаров и той ще върне позвъняване. До приключване на редакционния брой това не се случи. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
И още нещо

И още нещо

14.06.2023 | 10:06

Обърнете внимание на факта че само една фирма строи площадки, санира детски градини, ремонтира училища. Все същият Светльо от Белащица. Хвали се че бил много гъст с Михайлов и навсякъде са все заедно. Надявам се някой ден да делят една килия с/у Хаджията Груев.

Отговори
6 0
Крум

Крум

14.06.2023 | 12:15

Този кмет Михайлов ако беше в Китай щеше да бъде показно разстрелян на стадиона за наглото си крадливо кметуване!

Отговори
5 0
Георгиев

Георгиев

13.06.2023 | 13:42

Защо прокуратурата не го закове това корумпе?

Отговори
9 3
ще полудея вече

ще полудея вече

13.06.2023 | 13:03

Ние в село Брестовица вече четвърта година пием вода с манган и чакаме подмяна на водопровода а Михайлов прави улици през защитени зони за да угоди на платежоспособни господа с новопостроени къщи.

Отговори
11 1
Геров

Геров

13.06.2023 | 12:08

Защо седалището на тази селска община е в центъра на Пловдив. Хората по населените места и хабер си нямат какво се случва с тяхната собственост. Община Родопи е един Бермудски триъгълник-най-апетитните имоти на собствениците потъват в добре сработени схеми. Тези искуствено създадени общини създадоха комунистите за да си запазят влиянието като подкупят селяните с капачки за буркани, кюфтета и скара бира. Административна рреформа е задължителна, общини с три хилади души хранят 120 души администрация и 13 съветника повечето абсолютно неграмотни, веднага да се закрият.

Отговори
3 4
Спазват ли се законите

Спазват ли се законите

13.06.2023 | 12:00

Предлагам кмета на Белащица да направи събрание, кйдето Михайлов заедно с арх. Недевски да дават отговори за всяко допуснато строителство в защитената зона “ Чинарова гора”. Събранието да реши дали да бъдат шамаросани.

Отговори
15 0
Ели

Ели

13.06.2023 | 10:47

Този кмет няма да го бъде на следващите избори, но ще направи много бели до ноември!!!

Отговори
14 0
Иван

Иван

13.06.2023 | 10:45

Преди седмица минах през парка, не бях ходил там през последните 10-15 години... Нямам думи да изразя разочарованието си. Навсякъде се строи, а въпросният имот може и формално да не е точно в парка, ама има няколко къщи, чието място определено не е там. То и кариерата вече изяде половината планина и расте... Всичко е за пари, които отиват в нечии джобове. А държавата в лицето на местната власт (и не само тя) стои зад това. И ако община Родопи се опитва да налапа някой тлъст залък, то община Пловдив иска да изяде община Родопи, понеже там са парите.

Отговори
13 0
Нагъл комунист!

Нагъл комунист!

13.06.2023 | 10:03

Безсрамници!!!!

Отговори
14 0
Белащица

Белащица

13.06.2023 | 09:59

Кметът Павел Михайлов е корумпиран и много алчен!

Отговори
17 0
Да добавя

Да добавя

13.06.2023 | 10:31

….и много лъже

Отговори
15 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата