Следвайте ни

Стотици тонове отпадъци извозиха от нерегламентирано сметище в Марково

viber icon

Общо около 110 тона боклуци са били изкарани от нерегламентирано сметище, намиращо се в близост до пловдивското село Марково в рамките на четири дни, съобщиха от инициаторите сдружение БГ Бъди активен. По съвместни инициативи на сдружение БГ Бъди aктивен с кметството на село Марково, подкрепени и финансирани от Община Родопи, както и във връзка с получени сигнали от граждани ,  биват предприети действия срещу купища от битови и строителни отпадъци. 

Най-вероятно боклуците са трупани с години. На мястото се изхвърлят строителни, едрогабаритни и битови отпадъци”, споделят местни жители от селото, алармирали за проблема.

 От зелен оазис мястото се е превърнало в депо за строителни и битови отпадъци. Части от циментови колони и мебели, найлонови чували, пластмасови кутии и шишета, автомобилни гуми, всичко ненужно, останало след строителството и ремонта на едно жилище, е изхвърлено там.

Ако на едно място се позволи да се изхвърля боклук перманентно, след време то се превръща в сметище. За да се предотврати появата на такъв проблем, и за да се спре замърсяването на околната среда, е необходима промяна в отношението на хората към света извън техния дом и осъзнаването на отговорността, която носят към него. Смятаме, че глобите, забранителните табели и камерите ще свършат работа донякъде, но също така добрият пример и действия могат да вдъхновят други и да им покажат пътя на промяната”, казва Зоя Георгиева от сдружението. 

Броени дни след акцията и извозването от страна на фирма КМД, местността Кокарджа, отново бива зарината с отпадъци. Само три седмици по-късно граждани спестяват от таксата за сметището в Първенец и изхвърлят своите ненужните боклуци там. 

Проблемът с нерегламентираните сметища на територията на община Родопи е често дискутирана тема, като още в началото на годината постоянната комисия по екология към общинския съвет събира информация от всяко кметство за броя на такива сметища и къде се намират те. Преди година е поставено и видеонаблюдение на местността Три могили в село Брестовица. След поредното почистване от сметта и въпреки камерите, липсата на култура отново проличава за пореден път и мястото отново получава „доза“ отпадъци.Този проблем всекидневно занимава, както кметствата, така и общинската администрация.

“Ние ще продължим да полагаме усилия за поддържането на чистотата на своята територия и отстраняването на нерегламентирани сметища в района на Марково”, казва Десислава Терзиева кмет на селото.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Възмутен

Възмутен

09.12.2020 | 11:48

Вижте как изглежда изхода на село Брестовица в посока Перущица! Това е потресаваща гледка покрай самия път в дясно! Явно няма работещи институции!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?