Следвайте ни

Социалните изведоха 4 деца от ромска фамилия, не били къпани от 6 месеца

viber icon


Служители на социалните служби изведоха от семейството три от децата на прочулата се фамилия Керимови в Кадиево и ги настаниха в Кризесен център, а четвъртото и най-малко на 6 г., днес ще влезе в приемно семейство. Това стана, след като фамилията не полагала грижи за малчуганите, въпреки че имала осигурени ток и вода. 

Керимови  живеят на фургон, след като къщата им в селото изгоря, скандалите и побоищата между възрастните обаче са почти през ден , разказа кметицата Лиляна Петрова. 

 Малко, след като от Община Родопи им осигури фургон, към фамилията се присъединиха още членове и в него заживяха 11 души. Във фургона стана страшно. Поисках децата да бъдат настанени някъде,  тъй като едното от тях беше с рани по главата. Оказа се, че не е къпано от 6 месеца. Радвам се, че трите от тях , на възраст от 8 до 10 г, са настанени заедно в Кризисния център, а не разделени, разказа пред "Марица" Лиляна Петрова. И допълни, че сърцето й се свило, когато при един от разговорите с децата, едното от тях само поискало да бъде изведено от семейството. 
„Нека ни вземат, защото ще ни изкъпят и нахранят”, споделило то пред Петрова. 

Трите най-големи деца ще останат в Кризисния център за три месеца, а най-малкото ще бъде за година в приемно семейство, каза Петрова. 

9-членната фамилия Керимови се прочу през януари, когато собственик на сладкарски цех в селото алармира, че ромската фамилия е вдигнала незаконни колиби върху общински имот до цеха му, изхождат се пред входа на завода, тъй като нямат тоалетна, и съществува опасност от плъзването на зараза, която може да затвори завода, осигуряващ 150 работни места. 
След намесата на областния управител Дани Каназирева, проблемът бе решен. Община Родопи осигури на фамилията фургон, присъедини ги към ток и вода, но това не променило възрастните. 

„Преди дни ходих посред нощ, след като получих сигнал отново за скандал и побой.  Когато видях едно от децата с рани по главата, ми казаха, че е така, защото 6 месеца не е къпано”, разказа Петрова. 


При посещението си днес пък кметицата на селото видяла, че само лелята от фамилията носи предпазна маска, а в момента в семейството има две бременни жени - на 13 и 14 г. 


Всички от махалата в селото спазват инструкциите и заповедите за борба с коронавируса. По улиците на ромската махала няма хора, или пък те са с маски. Но не знам как ще накарам Керимови да сложат маски, след като те за децата си не се погрижиха, чудеше се Петрова. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Uno Momento

31.03.2020 | 14:19

Че то родителите да не са се къпали та ? Те чакат лятото да дойде и тогава тръгват на тумби по реките . Перат си дрехите , килимите , те вземат че се изкъпят .

Отговори
2 0

Бай Мангау

31.03.2020 | 14:16

Ми кък да ги къпим , ощи е студену . Кът доде лятото тугава на ряката яъ ги изкъпим .

Отговори
1 0

дии

31.03.2020 | 13:14

Това са родово-племенни особености. Те така са свикнали. Сега ще вземете да ги къпете и току виж им окапали косите. То това: нечистоплътност, кражби, мързел, наглост, да се женят по на 11-12 години - то това им е вродено и е особеност на етноса (племето).

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?