1939
Следвайте ни

След години мъка: Започва изграждане на канализация в Белащица

viber icon

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов даде старт на дейностите по изграждане на канализация в село Белащица. На участък  от  малко над един километър, който включва намираща се по средата на общински път септична яма, ще бъде изградена канализация, за която е осигурено общинско финансиране от близо 200 хиляди лева.

На официалното откриване на строителната площадка присъстваха заместник-кметовете Емилия Иванова и Неази Таир, кметовете на двете съседни населени места - Белащица и Браниполе, Костадин Николов и Даниела Стоилова, общинските съветници Кера Тошева, Илина Вутова, Николай Гачев, Лидия Гимишева и Величка Стоичкова, представители на ВиК-Пловдив, на фирмата-изпълнител, жители на населените места. 

„Това е тежък проблем за всички жители на село Белащица.Канализацията ще реши проблема на над 50 домакинства, които години наред бяха принудени да търпят неприятната миризма, а отпадните води, които се изливат в съществуващата септична яма, която ги обслужва, създават опасност от разпространение на зараза и екологичен проблем. Община „Родопи” предприе спешни мерки по отвеждане на каналните води по ново трасе”, обясни кметът Павел Михайлов.

Септичната яма е с вместимост около 100 кубични метра. Тя е изградена през 80-те години на миналия век, за да обслужва живеещите в бившия Военен блок.

 Изграждането на канализационната мрежа ще се извърши на два етапа. Екипите вече започнаха работа в участъка от съществуващата ревизионна шахта в регулацията на село Брани поле към село Белащица, който е с дължина 437 метра. Вторият етап обхваща трасе с дължина малко над 660 метра. 

„ Няма да спрем до тук. Започва ремонт на улиците „Васил Левски” и „Беласица” в Белащица, както и проект за раширение на детскта градина в  селото. Община „Родопи” е осигурила финансиране  и за реконструкцията на улица „Шипка” в Брани поле”. Кметът Павел Михайлов се надява в най-кратки срокове да бъде даден старт и на строителството на новата детска градина в Брани поле за над 4, 5 милиона лева.

Пред хората кметът коментира, че общината ще започне проектиране на канализационна мрежа за всички населени места, след което ще се търси и държавно финансиране. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ха дано, ама....

Ха дано, ама....

28.09.2021 | 16:52

Дано този проект се реализира и да няма съдбата на проекта в с. Марково.....

Отговори
3 0
Ашколсун

Ашколсун

28.09.2021 | 16:02

Първа ко копка преди изборите! Завършване - през следващия век - евентуално! Гордеем се живеем в Европейския Съюз и сме Ивропйскъ държава!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?