Следвайте ни

Скандали за пари и черни съмнения заради параклиса на х. "Здравец"

viber icon

Опасения, че земята под и около параклиса на х. "Здравец" може да бъде придобита от сдружението, вдигнало с дарения храма, а след това и продадена, изказа Емил Найденов. Неговата майка е една от дарителите за построяването на параклиса "Св. Богородица" близо до обръщалото на автобусите в центъра на курорта. Според Емил председателят на сдружението Николай Йорданов отказвал да приеме нови членове в управителния съвет, както и да даде отчет за наличните средства и бъдещето на параклиса.

"Нужни са млади хора, тъй като изграденото вече се руши и трябва да се поддържа, а

Йорданов отдавна не се е вясвал тук. 40-50 души го търсим,

искаме да разберем какви са плановете на управителния съвет за параклиса, той отказва среща с нас. Отказва и да даде отчет за средствата, както и да покаже дарителската книга", твърди Найденов. Според него майка му, която вече не е сред живите, до последно отчитала всички събрани средства от продажбата на свещи и от дарения. Водела се и дарителска книга. Всяка година се отваряла урната с дарения в параклиса, но тази това не се случило. Защо, пита Емил. 

През 2004 г. е учредено Сдружение "Св. Богородица" с идеална цел - проектиране, изграждане и стопанисване на едноименния параклис на х. "Здравец". Събират се дарения, участват кой с каквото може и параклисът е построен. Той се намира в съседство с имота, на който фирма от приятелския кръг на шефа на ВиК Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев вече строят социален комплекс в сърцето на планинския курорт до Пловдив.

Във времето обаче някои от хората в Управителния съвет на сдружението си отиват от този свят и ръководството остава с 3 души, начело с председателя Йорданов.

Междувременно сдружението е направило

постъпки за закупуването на терена под и около параклиса,

който е горски фонд и около 650 кв.м. Емил смята, че намерението им е да получат земята и след това да я продадат с параклиса, тъй като парцелът е атрактивен. 

"Разговарях с хора от близките заведения и магазини. Те също са против той да се продава или дарява на енорията, защото тя няма да го поддържа", каза Емил.   

Пред "Марица" председателят на сдружението Николай Йорданов отхвърли обвиненията. Той потвърди, че през 2011 г. направили постъпки в Министерство на земеделието за закупуването на земята под параклиса, като единствената цел била той да се регистрира в община Куклен и да му се плаща данък. Сдружението получи писмо, че можем да закупим имота. Правени са 5 оценки, сумата започваше от 3 хил. лева и стигаше до 8 хил. Преди близо 2 г. обаче ми се обадиха от министерството и оттам изпратиха друг оценител. Оттогава досега няма ни вест, ни кост, разказа Йорданов.

Той предполага, че нещата са стопирани заради наложения преди време мораториум върху продажбата на горски фонд. Смята, че парите за закупуването на земята под параклиса могат да бъдат събрани от учредителите, ако сумата се окаже непосилна -  параклисът ще бъде предаден на митрополията. 

"Целите ни са безкористни, през ум не ни е минавало да продаваме имота.

Никой не е проявявал интерес и не е влизал в контакт с мен да купува, още по-малко пък собствениците на съседния имот. Да, майката на Емил беше дарител, но той къде беше досега? Защо да вкарваме нови членове? За да ни извиват ръцете ли, както Емил, който ми бе дал срок 1 месец да го вкарам в управителния съвет. Нямам нужда от неговите услуги. Нямаме задължение да се отчитам пред тези хора. В устава е записано и ще направим общо събрание", заяви пред "Марица" Йорданов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?