1553

Ще ви изкара ангелите: Дефиле на страшните маски тръгва в Дедево

Карнавално дефиле с награди за най-страшна маска и за най-оригинален костюм ще се проведе на 18 февруари (събота) в Дедево. Тогава е традиционният месопустен карнавал в селото. 

Всички карнавали (както в селото наричат маскираните участници в празника) ще се съберат в 12 часа на площада под звъна на чанове.

Към местните предрешени за карнавала ще се присъединят костюмирани ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, с която Читалище „Даскал Димо 2022“ си партнира.  Карнавалната дружина ще обиколи къщите на дедевчани, за да прогони злите сили и студа и да привлече здравето и доброто. 

След това карнавалните багри, музиката и ритмите ще се стекат обратно към площада (към 14 часа). Там ще е дефилето на страшните маски (за герои без опашки) и на оригиналните специални дрешки (предизвикващи безобидни смешки). Жури ще определи победителите, за които  кметското наместничество е приготвило награди. 

След 14 часа до мръкване дедевчани и гостите им ще заговеят – ден преди Месни заговезни. Ще кажат „сбогом, месо“, каквато е етимологията на думата карнавал (carnevale – от латински през италиански), с курбан за всички празнуващи и със скара за онези, които си поръчат. 

В 18 часа ще лумне огънят на 3-метровата купа̀ хвойна. На хоро около него и под илюминациите ще се хванат празнуващите, светлината, силата и здравето.

И музика, много музика ще повдига настроението през целия ден.

Кметското наместничество организира месопустния карнавал. Подкрепят го членове на НЧ „Даскал Димо 2022“ и спонсори.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?