49

Седем дни протест нон стоп заради кариерите над Белащица

От днес в продължение на седем дни жители на Белащица ще затварят обходния път край ресторант "Черен Петър" в знак на протест срещу кариерите над селото. Местните настояват да се сложи край на кариерната дейност в района.

Близо 30 души се събраха тази сутрин на мястото с плакати. Те преградиха с телата си пътя на пет камиона на "Европейски пътища", поели към кариерата, като ги принудиха да отбият от пътя. 

"Пореден протест в абсурдната държава, в която няма орган, който да поеме отговорност и да обясни на жителите на Белащица и съседните населени места какво се случва над Белащица. Защо при закон, че една дейност не може да се осъществява повече от 50 г, това все още е на дневен ред и министерството не излиза с крайно решение за край на концесионната дейност", коментира пред "Марица" Павел Гимишев от "Стоп на кариерите над Белащица". 

Той попита защо при изтекли концесии на единия концесионер вече година и половина изнася инертен материал, който е изключителна държавна собственост. Това не е ли удължаване на концесията, попита Гимишев.

Той обясни, че настояват за край на кариерната дейност над Белащица, за включване на водоизточниците във водопроводната мрежа, за запазаване на манастира "Св. Георги" в района.

От "Европейски пътища" обясниха, че в момента не се добива материал, а само се извозва складиран.

Лазар Бекирски от фирмата заяви, че протестът възпрепятства работата на "Европейски пътища". В момента се извършва ремонт на пътища от Републиканската пътна мрежа, като например пътя Асеновград-Първомай.

Според Бекирски заради това че не могат да си извозят материала, фирмата най-вероятно ще претърпи големи загуби. Вече имали една голяма неустойка заради неспазен договор. За да не се стига до там, ще бъдат принудени да купуват материал от другаде. 

"Страхуваме се и се притесняваме защото съкращаваме хора. За протеста на 10-15 човека тук, се наложи да съкратим 70 човека, които си загубиха прехраната", каза Бекирски.

Според него местните имат разрешение за протест, но не и да затварят пътя.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Джелсомино в страната на лъжците

Джелсомино в страната на лъжците

17.05.2022 | 11:11

Към супердемократимното интервю, озаглавено „Проф. Антоний Тодоров: В Русия има много повече неонацисти, отколкото в Украйна”, не позволяват коментари, затова го пускам тук. Лъжа № 1: „Само че в Украйна, бих казал, те (неонацистите) не определят политиката в държавата.” Вярно е точно обратното! Лъжа № 2: „всичките зверства в Украйна, ... това е дело на най-различни частни формирования като „Вагнер”, чеченците...” Пропускат се зверствата на украинските отряди на „азов”. Лъжа № 3: „Това обаче е война, в която за първи път всички престъпления ще могат да бъдат документирани и в крайна сметка преследвани.” От всяка страна на конфликта сега се документират (ако успеят) и преследват престъпленията само на противниковата страна. Никоя от двете страни не иска да се придържа към истината и справедливостта, но твърди че го прави, стараейки се да привлече като съюзници целия останал свят. А какво ще стане в бъдеще, никой не знае, само се гадае. Лъжа № 4: „...трябва да има политика на внушаване на етика на държавния служител, който е верен на своята държава...” Хайде де, само държавните служители ли трябва да са верни на своята държава?! Ами политиците, ами журналистите, ами политолозите, ами професорите....?! Странно, но в държавата, която ни натрапва колониалноподчинен статут, всички са принудени да полагат клетва за вярност при получаване на своя документ за гражданство в нея! Защо не ни посъветват и у нас да се прави същото???!!! Лъжа № 5: „Живеем в една световна икономика и не може всичко да е българско.” Пропуска се отвратителния факт, че докато дрънкат горното, с успех ни доказаха, че може всичко у нас да не е българско!!! Лъжа № 6: „...през 2009-а бе първата голяма газова криза в Европа. Тогава пак при руско-украински спор „Газпром” спря кранчетата. Как намалихме този риск?” То пък само за този риск трябвало било да се грижим! А как намалихме рисковете за здравето на българите - като ги храним с долнопробна палмова мазнина, глюкозен сироп, царевично нишесте и гмо и ги лекуваме с нурофен и ибупрофен?! А как намалихме риска от демографска катастрофа - като оставихме да се вихри престъпността и унищожихме икономиката и селското стопанство, като така принудихме активните гараждани да напуснат страната или да се откажат да стават родители??!!

Отговори
0 0
Продължаваме Подмяната

Продължаваме Подмяната

17.05.2022 | 09:57

Подмяната Продължава, кариерите остават. Просто Киро да обясни за корупцията, ГЕРБ вече ги няма.

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?