1553

Съдът спря "Холсим" за кариерата над Белащица

Магистратите от Административен съд-Пловдив отхвърлиха жалбата на "Холсим кариерни материали Пловдив", с която дружеството поиска да се отмени решение на шефа на РИОСВ. С него се прекратява инвестиционното предложение на дружеството за добив още 15 години от находище участък „Калоян“ на площ от 50,534 дка поради наличие на водоизточник в района.

Инвестиционното намерение на концесионера беше обявено за недопустимо, а процедурата по ОВОС бе прекратена след учредяване на санитарно-охранителните зони около изворите „Калоян дере I" и „Калоян дере II“. Причината е, че голяма част от находището за добив на инертни материали попада в обхвата на защитената зона, което забранява добивна дейност край водоизточника.

В жалбата си пред Административен съд-Пловдив от "Холсим кариерни материали Пловдив" са изложили съображения за нищожност на оспореното решение и се иска неговата отмяна. Поддържа се, че са нарушени процедурните правила за възобновяване на административното производство.

От съдебното решение на магистратите от Административен съд-Пловдив става ясно, че по делото е била допусната експертиза на вещо лице, която е била приета без възражения от страните и се кредитира с доверие от съда, се казва в съдебното решение. Експертът установява, че от общата площ на инвестиционното предложение - 50,534 дка, в санитарно-охранителната зона, учредена със Заповед № СОЗ-М-434/12.09.2022 г. на директора на БД ИБР, попадат 40,630 дка.

В заключението си магистратите посочват, че жалбата на "Холсим кариерни материали Пловдив" е неоснователна. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Романов

Романов

24.11.2023 | 09:41

Няма страшно. Холсим в Шишманци работи с пълна пара. Още по тъмно започват да блъскат. Изобщо не ни пречат. Съжителстваме си в мир и покой като добри съседи. В името на добросъседските отношения, загърбвам факта, че дишам пепел и че къщата ми се пропуква от взривове. А иначе за къде сме без Холсим?! Фирмата създава трудова заетост на пет човека и половина, като никой от тях не е от Шишманци! Тази велика фирма не може да си позволи да наеме някой от простолюдието!

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?