2374

Съдът поряза и Басейнова дирекция за една от кариерите в Белащица

Пловдивският административен съд остави без разглеждане частната жалба на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" срещу съдебно решение, с което Темида е отменила удължаването с 25 години на срока на концесията за една от кариерите над село Белащица. Това стана по искане на "Европейски пътища" АД, след като преди това директорът на РИОСВ-Пловдив издаде решение за спиране на процедурата по екооценка на концесията за добив на инертни материали от находище „Белащица-участък Юг“ с 25 години. То трябваше да важи до влизане в сила на административен акт на Басейнова дирекция, чрез който да бъде завършена процедурата по учредяване на санитарно-охранителна зона за два каптирани извора в Белащица.

В средата на април Пловдивският административен съд отмени акта на РИОСВ-Пловдив, с който производството по внесеното от "Европейски пътища" искане за удължаване на концесията за кариерата над Белащица беше спряно. Инвестиционното предложение за използването на находището за още 25 г. беше внесено в екоинспекцията на 31 януари т.г.  През февруари от Басейнова дирекция информираха РИОСВ, че от ВиК-Пловдив са подали заявление за учредяване на санитарно-охранителна зона за два каптирани извора - "Калоян дере 1" и "Калоян дере 2". Точно те са един от аргументите на държавата, че кариерата над селото трябва да престане да съществува. Това е и причината искането на "Европейски пътища" да бъде оставено без движение. От "Европейски пътища" АД обаче обжалваха и магистратите се произнесоха в тяхна полза. 

Преди дни от Басейнова дирекция се опитали да атакуват точно това решение, но съдът оставил без разглеждане частната им жалба. Мотивът е, че частната жалба е подадена от лице, което не е участвало в съдебното производство. Разпореждането на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?