Следвайте ни

Санират училището в Марково

viber icon

Близо 370 хиляди лева ще бъдат вложени за ремонта на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий”в Марково. Училището е един от трите образователни центъра в общината, които са последните несанирани на територията на общината.

Модернизацията на училищните сгради започна от село Марково. Старт на ремонтите даде кметът на община „Родопи” Павел  Михайлов заедно с кмета на селото Десислава Терзиева. На церемонията присъстваха заместник-кметовете Борислав Инчев и Неази Таир, председателят на общинския съвет Георги Цанков, общинските съветници Ангел Рахов, Георги Кръстев, Пламен Кабаков и Йордан Божков и представители на фирмата-изпълнител. 

„Санирането е с финансиране по програма на Министерството на образованието”,  каза кметът Павел Михайлов и поясни какви дейности ще се извършват в училището. Предстои основен ремонт на покрива, топлинно изолиране на външните стени, както и топлинно изолиране на подове и вътрешни подобрения в сградата.

„На откриването на учебната година преди няколко месеца поех обещанието, че на следващия 15 септември децата в Марково ще влязат в обновена сграда. Днес началото на ремонта е факт. Така че, ще създадем едни много по-добри условия за обучение на децата. А за ръководството на училището ще се даде възможност чрез спестяване на електроенергия, да могат тези средства да си ги внедрят в подобряване на учебния процес“, коментира Михайлов. „Тръгнали сме, вървим напред и всичко, което правим е в услуга и по-добрия живот на хората.”  Павел Михайлов посочи, че на учениците ще бъдат осигурени условия да започнат нормално учебната година.

„Ремонтът е дългочакан”, коментира и кметът на село Марково Десислава Терзиева.Тя каза, че за четвърта година училището  е първо по успех на НВО след 7-ми клас в общината и на 16-то място в Пловдивска област. Освен това, тази година образователната институция ще отбележи 100 години от построяване на сградата.

„Децата заслужават да учат, а учителите да работят при по-добри условия, защото училището е едно от най-важните средища, за да бъдем общност”, каза кметът на Марково.

Успех на проекта пожела и отец Рашко, който благослови начинанието. 

В Марково кметът Павел Михайлов инспектира и ремонтните дейности по възстановяване на козирката  на читалищната сграда. Инцидентът  стана късно вечерта в събота. За щастие в района е нямало хора и няма пострадали. Сградата е над 60-годишна и до момента са  правени само частични ремонти.

Кметът провери още докъде са стигнали ремонтните дейности по възстановяване на оградата на спортното игрище и довършителните дейности по обновяване на Младежкия дом.

Марковци ще се радват и на нова, модерна спортна зона, след като предстои уредите за фитнес на открито и съоръженията за игра да бъдат монтирани. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?