Следвайте ни

С уникално возило раздадоха подаръците в родопско село СНИМКИ

viber icon

Най-оригиналното возило използваха в родопското село Проглед, за да разнесат подаръци на децата по празниците. В ролята на Дядо Коледа влезе за първи път 17-годишният Марко. Той посети 25-те деца в селото с тракторче-всъдеход за багаж, каквото се ползва на летищата. Баща му е известен дърводелец, зевзек, чешит и изобретател. Майстор Гого нашумя през годините с куп оригинални и чудати изобретения. Сред тях най-известен е "мързеливият чевермеджия".

45-годишният Георги Панайотов купил тракторчето за багаж от Плевен след дълги преговори със собствениците. "Дебнех за такова тракторче. Никъде по интернет не можеш да намериш да се продава. Намерих го в Плевен, но му искаха много пари. 4 години стоя в автосалон. Дълго ги уговарях, запомниха ме и накрая се съгласиха да трампим тракторчето срещу една баничарка", смее се родопският майстор.

Странното за родопските баири тракторче е с 6 задвижващи колела. "Върви навсякъде, свалям с него дърва и камъни. Зимата го давам безвъзмездно и с него опесъчават улиците в селото", казва майстор Гого. Всъдеходът се използвал и за водоноска за високопланинското село, което има проблем през зимата с водата заради замръзнали тръби. На тракторчето той монтирал мини цистерна и помпа и така разкарвал вода по къщите. 

"Родопският Едисон", както го наричат, сега е реставрирал по поръчка военна кола "Феномен Гранит", която е ползвана през 40-те години на миналия век. "Тази кола наистина е уникална, доколкото знам, е останала една-единствена в света", казва майстор Гого. 

Чешитът е известен с оригиналните си хрумки, с които прави живота по-практичен. "Имам толкова измишльотини, че три живота няма да ми стигнат, ако тръгна да ги осъществявам", шегува се Георги Панайотов.

Майстор Гого е убеден, че за всеки проблем има трик и леснотия, просто трябва да я откриеш. Той е изобретил специално съоръжение за чистене на сняг от покриви. От винкел е направил стойка под формата на буквата П, като на раменете е монтирал триъгълници от стари ски. С въжета връзва на стойката винил или найлон. "Чистенето става, като изпързаляш стойката до стрехата и леко я дръпнеш, тя отсича основата по подобие на лавината. Така на лентички освобождаваш безопасно целия покрив", обяснява той.

Техничарят е възстановил и вързал за разговори военен телефон - таб с манивела от едно време, който работи безотказно. От изхвърлен стар телевизор си е направил огледало, от намерен часовник с кукувичка - къщичка за птички. Гостите му много се радват на работещия грамофон - куфар от средата на миналия век. А децата му най-много се радвали като малки на хрумката му да пригоди колело, с което да се пързалят, като монтирал ски вместо гуми.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?