46

С винени конкурси и шествия община "Родопи" ще отбележи Трифон Зарезан

И тази година община „Родопи“ ще отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. Празникът ще започне още рано сутринта с шествия до лозовите масиви на територията на населените места, освещаване на лозовите масиви и ритуално зарязване.

Навръх хубавия български народен празник бяло и червено вино ще се леят в Брестовица, Първенец, Брестник, Марково, Цалапица, Белащица, Кадиево и Устина.

Най-големите чествания по традиция са в столицата на виното – село Брестовица. Там тържествата, посветени на винения еликсир започват още на 13 февруари с дегустация и оценяване на участниците в конкурса „Най-добро домашно вино“ във Влаховата къща. От 18:30 часа ще има тържествен концерт в читалище „Съзнание- 1873“.

Празничният 14 февруари ще започне с литургия в храм „Свети Теодор Тирон“, след което  с хоругви и звук на българска гайда местните лозари и винари ще се отправят към местността „Бяло поле“ край село Брестовица. След молитвата за здраве и берекет лозите ще бъдат зарязани, както повеляват народните обичаи. Награждаването на победителите във винения конкурс започва в 13:30 часа, след което, отново във Влаховата къща, всеки ще може да опита от отличените вина, спечелили надпреварата. Фолклорната програма  на оркестър „Тракийско настроение“ ще допълни празничната атмосфера.

С домашно червено вино и сочни мезета ще се почерпят и край масивите в Брестник. Празникът там започва в 11:00 часа от центъра на селото.

С хора и руно вино ще зарежат лозята и в Първенец от 10:30 часа, Цалапица – с начален час 10:00 часа, Марково – 11:00 часа, Кадиево – 12:00 часа и Устина в 11:30 часа в местността „Под стадиона“ в селото. В Браниполе винари и гости ще тръгнат към  лозовите масиви в 11:00 часа, а в Белащица празникът започва в 10:00 часа.

И тази година да спазим старата традиция за плодородие и берекет на лозята, канят организаторите на празника.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Миле Ангелова

Миле Ангелова

14.02.2023 | 09:33

В Перущица също празнуват и става голямо веселие, с конкурс за вино и т.н.!

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?